radionica, kolonija

Advent na TTF-u / Dan otvorenih vrata Tekstilno-tehnološkog fakulteta


vrijeme: 15.12.2017.
mjesto: Zagreb, TTF

Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu otvorit će u petak 15. prosinca svoja vrata, te u sklopu programa "Advent na TTF-u" dopustiti pristup svojim laboratorijima i kroz niz pomno osmišljenih radionica predstaviti područje svojeg djelovanja. 

Na Danu otvorenih vrata Tekstilno-tehnološkog fakulteta posjetitelji će, tako, od 12 do 17 sati moći sudjelovati u radionicama poput "Izradi pletenu kuglicu za bor", gdje će se prezentirati postupak od ideje do realizacije jednostavnijeg pletenog proizvoda, a sudionici će za uspomenu na dar dobiti ukrasnu božićnu kuglicu.

Radionica pod nazivom "Tekstilografija" bavit će se kreativnim procesom u grafici i dizajnu tekstila, dok će radionica "Bijelo na bijelom" dati interaktivni prikaz tehnologija kojima se na tekstilu postižu različiti efekti. Kroz radionicu, posjetitelji će se upoznati s tehnologijama i procesima oplemenjivanja tekstila, različitim metodama obrade te tehnologijama bojadisanja i tiska.

Na "Adventu u laboratoriju" demonstrirat će se supravodljivost i pokazati kako kemijskim procesima izrađivati božićna drvca, ukrase, bojati plamen te drugi zabavni eksperimenti.

Čipka će biti tema "Čipkaste pahuljice"; primjena niskotemperaturne, niskotlačne plazme u razvoju ekoloških postupaka obrade tekstilnih materijala radionice "Advent pod svijetlom plazme", a povijesni razvoj i primjena tekstilnih materijala, od prapovijesti, kamenog i metalnog doba, starog, srednjeg i novoga vijeka pa sve do suvremenog doba prikazat će se na interaktivnoj radionici "Tekstilni materijali, nekada i danas".

Izložba "Čarolija modne obuće" predstavit će studentske radove smjera Dizajn obuće, od idejnih crteža do realiziranih uzorka, a posjetitelji će moći sudjelovati i u radionici izrade manjih galanterijskih predmeta od kože.

Svi koji žele saznati odgovor na pitanje "Tko je ubio Djeda Božićnjaka?", odgovor će moći saznati na Danu otvorenih vrata TTF-a svaki puni sat od 13 do 17 sati, a u sklopu Adventa na TTF-u održat će se i stručni skup za nastavnike srednjih škola s temama "Pametna odjeća na mudrom manekenu" i "Tekstilije 21. st. – Sinergija znanosti i kreativnosti".

Pregled predavanja i radionica dostupan je na Facebook stranici događanja putem poveznice: https://www.facebook.com/events/545137695820021/. (Hina)
 

(D.H.F., 14.12.2017)