nagrada

Dodjela ULUPUH-ovih nagrada u 2017. godini


vrijeme: 18.12.2017.
mjesto: Stara gradska vijećnica u Zagrebu

Povodom šezdesetsedme godišnjice od osnutka ULUPUH-a, ULUPUH pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba i predsjednika Skupštine dr.sc. Andrije Mikulića dodjeljuje Nagradu ULUPUH-a za životno djelo, Nagradu za najbolji izložbeni i izdavački projekt u 2017. godini te Nagradu za najboljeg mladog umjetnika. 

Umjetnički savjet i Upravni odbor ULUPUH-a odlučio je kako slijedi:

- Nagrada za životno djelo dodjeljuje se Davoru Grünwaldu, industrijskom dizajneru
- Nagrada za najbolji izložbeni projekt dodjeljuje se Međunarodnoj izložbi grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija Zgraf 12, s temom „Društvene reprize“
- Nagrada za najbolji izdavački projekt dodjeljuje se knjizi „ULUPUH-ova modna povijest – Umjetnost odijevanja“ – autorica: Ana Lendvaj, urednici: Dorotea Jendrić i Davor Klarić, oblikovanje knjige: Sanja Bachrach Krištofić
- Nagrada za najboljeg mladog umjetnika dodjeljuje se Ivanu Capanu, arhitektu, oblikovatelju arhitektonsko-urbanističkih maketa

Pored dodjele nagrada uručiti će se ULUPUH-ovo priznanje za poseban doprinos ugledu udruge Dori Pezić Mijatović (1937.), renomiranoj keramičarki, članici ULUPUH-a od 1967. godine koja redovito izlaže samostalno te sudjeluje na brojnim grupnim izložbama i relevantnim međunarodnim izložbama keramike. Imala je dvije velike retrospektivne izložbe u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu a njeni radovi nalaze se u fundusima mnogih muzeja i galerija. U mnogo je navrata bila članicom saziva Umjetničkog savjeta ULUPUH-ove Sekcije za keramiku, porculan i staklo, kao i Umjetničkog savjeta na razini cijele udruge te je na taj način pridonijela radu sekcije i udruge, jednako kao i promociji keramike i keramičke umjetnosti. Jedna je od osnivačica renomiranog međunarodnog simpozija keramike u Našicama. Njen umjetnički opus odlikuje profinjeni izraz pročišćenih skulpturalnih formi i stalna otvorenost novome i eksperimentu u keramici.
Pohvala će se uručiti autorskom timu novog ULUPUH-ovog projekta Kreativci (Jelena Blagović, Tatjana Grgurina Vučetić, Lucija Gudlin, Jadranka Hlupić i Petra Krpan, Alen Novoselec, Sanja Rocco, Kruna Tarle, Maša Štrbac). Riječ je o ciklusu online natječaja za djecu i mlade koji se veže uz ULUPUH-ove programe, kroz koje se već kroz nekoliko dosad realiziranih natječaja uspostavila uspješna i hvalevrijedna komunikacija ULUPUH-a s mlađim i najmlađim naraštajima iz cijele Hrvatske. Tako na kvalitetan način potičući mlade generacije da se okušaju u umjetničkom oblikovanju i dizajnu.
Počasnim članovima ULUPUH-a ove će se godine proglasiti Ljiljana Petrović (red.prof. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, Odsek Kostim, modul Scenski kostim), Koraljka Kovač (izv. prof. na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu), Lada Ratković-Bukovčan (ravnateljica Muzeja Mimara) te Tomislav Kličko (kolekcionar domaće moderne i suvremene umjetnosti, osnivač Laube – kuće za ljude i umjetnost).

Nagrade će se uručiti na prigodnoj svečanosti u ponedjeljak, 18. prosinca u 12 sati u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu (Ulica Sv. Ćirila i Metoda 5).
Nagrade će uručiti dr. sc. Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba.
Predsjednica ULUPUH-a dr. art. Ivana Bakal uručiti će pohvale i priznanja te proglasiti počasne članove ULUPUH-a.

Obrazloženje nagrada


 

(D.H.F., 11.12.2017)