" />
radionica, kolonija

'Javno i osobno – tijelo u prostoru' – radionica u MSU


vrijeme: 09.12.2017.
mjesto: Zagreb; MSU

Radionica fotografije 'Javno i osobno – tijelo u prostoru' održava se u subotu, 9. prosinca, u 11,30 sati, u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb. Radionicu organizira ULUPUH Zagreb u suorganizaciji s Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb i TTF galerijom.

Voditelj: Jasenko Rasol

Modni dizajn i model: Tina Spahija

Asistent voditelja: Luka Pešun

 

Radionicu će voditi fotograf Jasenko Rasol, a sastoji se od predavanja i praktičnog rada, te mentorskog izbora fotografija. Polaznik radionice je pozvan uspostaviti dijalog s tijelom-modelom u izložbenom prostoru, u interpersonalno i intermedijalno kodiranom procesu. Jasenko Rasol će predstaviti svoj način rada s tijelom u prostoru tako što će prezentirati ciklus fotografija rađen u suradnji s plesačicama i plesačima suvremenog plesa. Taj je ciklus („Fatamorgana“, 2005., s Barbarom Matijević, Igorom Kuduzom i Anom Opalić) sniman u prirodi, dakle u kontekstu posve “neprimjerenom” za izvođenje plesnog pokreta. U urbanom kontekstu fotografiranje tijela u prostoru ima neka druga ograničenja, no što je to u prirodi; definiranje ideje i njezina realizacija jezikom fotografije u obje je situacije komplementarno. U oba slučaja važno je izabrati lokaciju koja omogućava realizaciju postavljenih ciljeva, kao i prepoznavanje potencijalnih problema s kojima se neminovno susrećemo na lokacijama u urbanom tkivu grada. U tom kontekstu važno je razmišljati o svjetlu, najčešće onom prirodnom, karakterističnom za izabranu lokaciju bez kojeg nema dobre fotografije i to na način da prepoznamo vizualne kvalitete lokacije kako bi postojeće svjetlosne uvjete što bolje iskoristili za realizaciju rada. Također je važno definirati vrstu objektiva koji najbolje korespondira s lokacijom i, na njoj, fotografiranim tijelom. To su dva osnovna preduvjeta (tj. kriterija) pri odabiru tj. pronalaženju odgovarajuće lokacije za planirane fotografije. U fazi realizacije također je važno kontrolirati još jedan tehnički parametar a to je prostor “dubinske oštrine” jer izborom objektiva (a to može biti širokokutni ili teleobjektiv) i odabirom tzv. f-broja (otvora blende objektiva) stvaramo adekvatan odnos između tijela i prostora oko tijela.


Na radionici o tijelu i prostoru važno je polaznicima osvijestiti koji su to standardni problemi o kojima valja unaprijed misliti, jer tako radimo svjestan i racionalan odabir prave lokacije za naš projekt, i eliminiramo eventualno nepremostive probleme. Npr. neke lokacije su fotografski dobre samo danju, a neke samo noću. Za noćni rad nužno je imati dodatno svjetlo ili kameru na stativu i gotovo nepomičan položaj tijela.

 

Nakon prezentacije u trajanju od jednog akademskog sata, sa polaznicima radionice će se realizirati fotografiranje u izložbenom prostoru, i oko zgrade Muzeja. Nije potrebno posebno se pripremati za radionicu, dovoljno je ponijeti foto-aparat, koji ne mora biti profesionalni. Fotografiranje na lokacijama će trajati cca. 100 min.

 

Sudjelovanje na radionici je besplatno, a polaznici – apsolventi i studenti Zagrebačkog sveučilišta i svi ostali zainteresirani građani kao i kolegice i kolege, dobit će potvrdu o pohađanju radionice. Odabrani radovi polaznika bit će prezentirani u katalogu projekta i na završnoj izložbi. Prijave na radionicu (molimo navesti: ime, prezime, OIB, kontaktni e-mail i telefonski br., i eventualno zanimanje/studij i područje interesa te poruku nasloviti s „radionica fotografije“) podnose se do petka, 8. 12. 2017. u 11 sati na e-mail ulupuh@gmail.com. Sastanak je 9. 12. 2017. u 11,30 sati kod prijamnog pulta MSU Zagreb, Avenija Dubrovnik 17. 

 

Program radionice fotografije, kao dio projekta EDU radionica Ivane Bakal i Silve Kalčić, realiziran je uz financijsku potporu Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba.

 

(R.P.B., 08.12.2017)