projekcija

Videoforum u MSU


vrijeme: 07.12.2017. 19,30 h
mjesto: Zagreb; Muzej suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17

Program projekcija Videoforum u organizaciji Udruge Kreativni sindikat donosi izbor iz recentne međunarodne produkcije eksperimentalnog, animiranog filma i filmova umjetnika. Program će se održati u dvorani Gorgona MSU-a, u četvrtak, 7. prosinca, s početkom u 19,30 sati.

Adelita Husni-Bey, Damir Očko, Eli Cortinas, Ibro Hasanović, Ana Hušman, Francesco Jodice, Marko Meštrović, Davor Sanvincenti

 
Uz središnju djelatnost – filmsku produkciju, kao logičan slijed razvoja udruge, Kreativni sindikat teži formirati niz povezanih aktivnosti usmjerenih prema istraživanju, razumijevanju, kontekstualizaciji, promociji, prezentaciji recentne audiovizualne produkcije hrvatskih i međunarodnih suvremenih umjetnika - polazeći od radova iz vlastite produkcije i kontekstualizirajući radove umjetnika koji se bave različitim formatima, diskursima i modelima rada sa pokretnim slikama, radovima koji klize između postojećih kanona reprezentacije i produkcije filma i videa umjetnika, animiranog, eksperimentalnog filma, te suvremene umjetnosti, institucionalnih okvira kinematografske proizvodnje, festivala, galerije i muzeja. Program omogućuje predstavljanje radova koji nastaju izvan konteksta industrije zabave i spektakla, često odmaknuti od dominantnih narativa kinematografske proizvodnje. VIDEOFORUM se formira kao mjesto susreta umjetničkih radova i publike, mjesto ragovora i diskusije, mapiranja umjetničkih pojava, smještenih u prostoru „između“ – kao dio kritičke forme i prakse koja postavlja niz pitanja.


Program je formiran u dva bloka projekcija, te okuplja radove osam generacijski bliskih hrvatskih i međunarodnih suvremenih umjetnika različitog backgrounda - poput Adelite Husni-Bey s filmom The Reading / La Seduta (2017) kojim je predstavljala Italiju na ovogodišnjem bijenalu u Veneciji, zatim Damira Očka i filma Treći stupanj (2015) predstavljenom u hrvatskom paviljonu na bijenalu u Veneciji 2015. godine, ili umjetnice Eli Cortinas koja putem filma i kolaža istražuje konstrukciju ženskog identiteta. Ibro Hasanovića jezikom dokumentarnog filma donosi intervju s Chantal Akerman, a jezik found footagea i logika arhiva prisutni su u Atlasu Francesca Jodicea. Program donosi novo realizirane radove Marka Meštrovića, Davora Sanvincentija i Ane Hušman. Filmski i video radovi okupljeni u program polaze od istraživačkih i poetičnih metanarativa filma u referencijalnom prostoru filmskih pripovijesti, angažiraju prakse found footagea, kolaža, feminističkog diskursa ili dokumentarnog filma, promišljaju ideju putovanja ili se formiraju oko pokušaja konceptualizacije vremena… kako bi preispitali uvjete proizvodnje pokretnih slika i refleksiju samog filmskog aparata, kao mjesta magije filma. - Branka Benčić

 

Kustosi: Branka Benčić i Igor Grubić

Organizacija: Kreativni sindikat


Program:

 
Program 1:

19. 30 sati

Damir Očko: The Third Degree (2015.), 10 min

Adelita Husni-Bey: The reading / La seduta (2017.), 15.33

Francesco Jodice: Atlante, (2015), 9min

Davor Sanvincenti: Skoro ništa: i dalje noć (2017.), 12 min

Running time: 47 min

Razgovor s umjetnicima

Pauza

 

Program 2:

21 sat

Marko Mestrović: Trip, (2017.), 11 min

Eli Cortinas: The one who walks (2014.), 9.30 min

Ana Hušman: Volim te, Ines (2017.), 14.30 min

Ibro Hasanović: On Belonging (2016.) 18 min

Running time: 53 min

 

Projekt se realizira u suradnji s programom Kino umjetnika (Muzej suvremene umjetnosti & Apoteka – Prostor za suvremenu umjetnost)

Videoforum su podržali HAVC – Hrvatski audiovizualni centar i Grad Zagreb.
 

(R.P.B., 05.12.2017)