Preskočite na glavni sadržaj

Filmski četvrtak u HDA: filmovi Kršćanske sadašnjosti

U okviru projekcija iz nacionalne zbirke Hrvatske kinoteke, na Filmskom četvrtku u Hrvatskom državnom arhivu prikazat će se tri dokumentarna filma na temu 'Bog i Hrvati: filmovi Kršćanske sadašnjosti'. Projekcija se održava 19. prosinca, s početkom u 18 sati, u dvorani Katalozi na Marulićevom trgu 21 u Zagrebu.
vrijeme: 19.12.2019. 18 h
mjesto: Zagreb; Hrvatski državni arhiv, Marulićev trg 21
url: http://www.arhiv.hr
Kršćanska sadašnjost, pionir vjerskoga filma u Hrvatskoj, najveća je hrvatska crkvena izdavačka kuća koja od 1968., uz knjige vjerske i teološke tematike, promiče likovno te glazbeno stvaralaštvo kršćanske inspiracije.

 

Dokumentirajući važnije crkvene događaje te se u kraćim formama osvrćući na povijest Crkve na prostorima Hrvatske, autori su njihovih naslova opisivali duh jednoga vremena u drugome, u želji da porukom izađu iz izolacije sakristije te tadašnjeg političkog trenutka. Ponudivši novo, posvećeno i plodno lice Crkve, Kršćanska sadašnjost za budućnost je tako bilježila tradiciju, živo sjećanje.

 

Na Filmskom četvrtku, 19. prosinca prikazat će se sljedeći naslovi:

Katolička crkva u Hrvata, r. Frano Vodopivec, 1971., 28 min

Ljudima prijatelj (beatifikacija Leopolda Mandića), r. Miroslav Hlevnjak, 1980., 16 min

Testen, slikar žive samoće, r. Miroslav Hlevnjak, 1987., 35 min

 

Program su priredili filmski arhivisti Nina Kolar i Juraj Kukoč, a osvrt nakon održane projekcije održat će Stjepan Bagarić, umirovljeni urednik u Kršćanskoj sadašnjosti, stručni suradnik u Leksikografskom zavodu te savjetnik u Veleposlanstvu RH pri Svetoj Stolici.

 

Više o programima Hrvatskog državnog arhiva pronađite na službenoj stranici. 

 

Izvor: HAVC