Preskočite na glavni sadržaj

Želimir Koščević dobitnik nagrade HS AICA za životno djelo

Kustos, likovni kritičar i galerist Želimir Koščević dobitnik je Godišnje nagrade Hrvatske sekcije Međunarodnog udruženja likovnih kritičara HS AICA i sveukupno životno djelo.
vrijeme: 18.12.2019.
mjesto: Zagreb
url: https://hr-hr.facebook.com/hsaica.hr/?ref=page_internal
Želimir Koščević (Zagreb, 1939.) diplomirao je povijest umjetnosti i etnologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1964. Godinu dana radio je u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, a potom je vodio Galeriju Studentskog centra, u njezinom najznačajnijem periodu.

 

Kako stoji u obrazloženju nagrade, on je aktivan stvaratelj umjetničke scene Hrvatske sa Zagrebom, koja je bila poprište jedne od najživljih umjetničkih scena u Europi,  u skladu sa zapadnim trendovima.

 

"Okupljanjem umjetnika, izložbama i tekstovima promicao je ambijentalna i grafička istraživanja, konceptualnu umjetnost i međunarodnu suradnju", dodaje se.

 

Od 1980. bio je viši kustos i muzejski savjetnik Galerijama grada Zagreba, danas Muzeju suvremene umjetnosti, predavao je muzeologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a od 1983. je sudski vještak za umjetnost 20. stoljeća.

 

Početkom devedesetih radi kao urednik za umjetnost 20. stoljeća u Leksikografskom zavodu, na projektu Enciklopedija hrvatske likovne umjetnosti. U to je vrijeme bio i savjetnik Bijenala u Sao Paolu te suradnik na projektu izložbe Europa-Europa u Bonnu i član užeg tima za izložbu suvremene umjetnosti u Solunu 2004.

 

Utemeljitelj je i osnivač Fotogalerije Lang u Samoboru, autor petnaestak knjiga i monografija o modernoj i suvremenoj umjetnosti, a objavio je više od 600 studija, kritika i članaka u zemlji i inozemstvu te aktivno sudjelovao na brojnim znanstvenim i stručnim skupovima diljem svijeta. Autor je i više od 40 izložbenih projekata i izložaba.

 

U obrazloženju se podsjeća da Košćević, iako u mirovini od 2004. godine, i dalje kao voditelj Fotogalerije Lang decentralizira scenu suvremene umjetnosti i lokalnoj zajednici pruža jedinstven uvid u modernu i suvremenu fotografiju, a radi i na promociji hrvatske fotografije u inozemstvu.

 

Iz Udruženja smatraju da, iako je mnoštvo Koščevičevih tekstova okupljeno u zborniku Kritike, predgovori, razgovori 2012., kojim je obilježeno pola stoljeća njegova rada, mnoge njegove ranije knjige zaslužuju reaktualizaciju, odnosno ponovljena izdanja, kritičarski rad novo čitanje i interpretaciju a kustoska praksa novu arhivsku knjigu.

 

O nagradi je odlučeno na Godišnjoj skupštini HS AICA održanoj u utorak u Muzeju Mimara. Dodjeljuje se za prethodnu godinu, sastoji se od sedam tisuća kuna. (Hina)