izložba

Izložba 'U to vrijeme godišta, mir se svijetu naviješta'


vrijeme: 04.12.2017. - 29.12.2017.
mjesto: Zagreb, Kulturni centar, Dubrava 51a

U Kulturnom centru, Dubrava 51 a, otvara se 4. prosinca u 18 sati izložba Udruge prijatelja hrvatskih božićnih jaslica pod nazivom 'U to vrijeme godišta, mir se svijetu naviješta'. Izložba ostaje otvorena do 29. prosinca 2017. 

UDRUGA PRIJATELJA HRVATSKIH BOŽIĆNIH JASLICA

Kako je tradicija božićnih jaslica u Hrvatskoj živa i snažna, one su našle mjesto gotovo ispod svakog božićnog drvca. Odraz je to težnji naših ljudi, brojnih naših obitelji, da u vrijeme došašća nastoje poticati izgradnju božićnih jaslica.

S tom namjerom osnovana je prije 13 godina, 2004. godine, uz Etnografski muzej u Zagrebu i Udruga prijatelja hrvatskih božićnih jaslica. Uz pojedine djelatnike tog muzeja, u njoj se okupila manja skupina građana raznih zanimanja i djelatnosti, s ciljem i nakanom promoviranja i poticanja oživljavanja jasličke produkcije i poduke šire javnosti te podizanja razine ovog specifičnog oblika likovnog stvaralaštva. Skupina entuzijasta, polazeći od tradicije, povezujući duhovno i tvarno, umjetnički doživljaj s vjerom i nadom, postupno je rasla, brojeći danas više od 50 članova, i svojim djelovanjem nastojala se predstaviti i približiti kako domaćoj, tako i svjetskoj javnosti. Organizirali su brojne izložbe božićnih jaslica u Zagrebu, Koprivnici, Jastrebarskom; županijske smotre u Zelini, Brdovcu, Samoboru, Zagrebu, zagrebačkoj Dubravi, prošle godine u Velikoj Gorici, a ove godine će biti u Zaprešiću. Niz godina sudjeluju na prestižnoj izložbi “100 presepi” (“100 jaslica”) u Rimu i predstavljaju se i na adventskim svečanostima u Salzburgu (izložba u Heimatwerku i Hrvatskoj katoličkoj misiji) te u Bad Ischelu u Austriji. Dosad su ostvarili i jedanaest izloga božićnih jaslica u Zagrebu. Ove godine bit će dvanaesti. Svim tim aktivnostima na najbolji način kako u domovini, tako i u inozemstvu, predstavlja se naša sredina, grad Zagreb i Zagrebačka županija kao središte hrvatske božićne kulture – poput drugih centara u srednjoj Europi. Da je ovo nastojanje popularizacije hrvatske božićne baštine bilo do sada vrlo uspješno, svjedoče i mnoga priznanja i pohvale organizatora svjetskih smotri, posebno u Rimu, gdje su naše jaslice pobudile veliki interes za Hrvatsku i Udrugu te bile više puta nagrađene. Jaslice od slame Marije Nimčević su 2012. dobile posebnu nagradu i medalju, dok su jaslice, rad Marka Luje i Mirjane Škreblin Lujo, 2014./2015. godine nagrađene trećom nagradom za strane izlagače.

Ove godine pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije organizira se VII. Županijska izložba pod nazivom U to vrijeme godišta, mir se svijetu naviješta, u Galeriji Razvid u Zaprešiću. Pretpostavlja se da će ju opet vidjeti i razgledati mnoštvo tamošnjih građana, kako je bilo i u drugim mjestima do sada. (Josip Barlek)

Popis izlagača:

Jasna Dapas, Zlata Fištrek, Marija Gagić-Đaković, Jasna Gotovac, Marija Hajdinjak, Radoslav Halužan, Vlatka Kordina, Verica Kovač, Stjepan Kulfa, Mirjana Škreblin Lujo, Dora Mihaljević, Božo Papec, Krešo Pavić, Ivka Prskalo, čs. Zdravka Rajić, Vladimir Sokolić, Katica Trumbetaš, Dragi Zenko.


Foto: Krešo Pavić, Jaslice u Vukovaru, 2013.

http://www.ns-dubrava.hr/

(D.H.F., 28.11.2017)