Preskočite na glavni sadržaj

Premijera koncertne predstave 'Božić kod Zimogroznih'

Zagrebačka filharmonija za svoju mlađu publiku pripremila je koncertnu predstavu 'Božić kod Zimogroznih' koja će biti premijerno izvedena 11. prosinca 2019.
vrijeme: 11.11.2019.
mjesto: Zagreb, KD Vatroslava Lisinskog
url: http://www.zgf.hr

Koncertna predstava BOŽIĆ KOD ZIMOGROZNIH bit će premijerno izvedena 11. prosinca u 12:00 sati u Maloj dvorani Lisinskog. Pretprijemera je na rasporedu 11.12. u 10:00 sati, a ostale izvedbe 18.12. u 10:00 i 12:00 sati te 19.12. u 10:00 i 12:00 sati.

Predstava se izvodi s namjerom da kroz zanimljivu fabulu, pjesmu, ples i igru utjelovljene u likove Zime i Groznog, jelke Jelice, ptice Krešimira, djevojčice Marie i njezinog oca, umotane u raskošni glazbeni omot tradicionalnih božićnih pjesama i glazbe u izvedbi našeg orkestra, pokaže da Božić nisu samo pokloni i njihovo (pomalo) zasljepljujuće blještavilo, božićni artikli, svjećice, lampice, slatkiši i adventski šušur.

Zima i Grozni su likovi koji nikako ne vole sve te pretjerane ukrase, lampice, kičaste štandove, kobasice i germknedle.
S druge strane, tu su otac i kći koji, od kada su ostali sami, ne znaju kako voditi obiteljski život i kako se ponašati, a u božićno vrijeme zajedništva to postaje nekako osobito teško.
Djevojčica Maria piše pismo nepoznatom prijatelju i moli da Božić bude onakav kao što je bio prije, kada je mama bila tu. Igrom okolnosti pismo završava kod kradljivca pisama – Groznog i tu počinje ledeni zaplet. Zima, koja skuplja poštanske marke i od njih pravi umjetničko djelo – zid neispunjenih želja – otvara posljednje Marijino pismo i odljepljuje posljednju markicu, koja se čvrsto drži za kovertu i ne da da je zalijepi na zid. Zima i Grozni, nakon što pročitaju njeno pismo i shvate da djevojčica nema razmažene želje kao većina, već da želi samo da tata ispoha piceka kao što je to radila njena mama i da ukrase jelku kao nekad, prisjete se svog djetinjstva i raznježe. Odluče joj pomoći i kreću u avanturu spašavanja Božića.

U ovoj našoj priči Božić je u našem srcu, ali i u ljudskim odnosima, zajedništvu i sitnicama koje su važne karike u životu. Božić je ljubav i dobrota, mir i radost.
Originalnu glazbu, kao i aranžmane tradicionalnih hrvatskih pjesama potpisuje član Zagrebačke filharmonije i skladatelj Dubravko Palanović, u izvedbi orkestra Zagrebačke filharmonije pod vodstvom dirigenta Dinka Appelta te znanih glumaca – Hane Hegedušić, Jana Kerekeša, Dražena Bratulića i djevojčica Tie Mikić i Lore

Simikić, koje smo pronašli zahvaljujući školi Husar & Tomčić. Scenografiju i kostime potpisuje Sara Lovrić Caparin, rekvizite Dunja Niemčić, a video projekcije Leonardo Losciale, udaraljkaš Zagrebačke filharmonije, i filmski umjetnik Martin Šatović, a sve to uz umjetničko vodstvo pijanista Filipa Faka, produkciju Silvane Bakija Šimić i pod budnim okom ravnatelja Mirka Bocha te koreografijom Tihane Strmečki.
Ovo je svojevrsna priča o spašavanju Božića, o izlazu iz zemlje otuđenosti i povratku starih vrijednosti. Ovo je priča o promjeni srca, o malim gestama koje mijenjaju svijet.