obljetnica, proslava, izložba

10. obljetnica Hrvatskog muzeja turizma u Opatiji - tri izložbe


vrijeme: 14.11.2017.
mjesto: Opatija

U povodu desete obljetnice osnutka Hrvatskog muzeja turizma u Opatiji u utorak su u tom muzeju svečano otvorene tri izložbe - 'Česi - gosti i pokretači jadranskog turizma', 'Razglednice kao opatijski turistički kronograf' i 'Plakati izložbi Hrvatskog muzeja turizma 2007.-2017.)'. 

Autorice izložbe “Česi - gosti i pokretači jadranskog turizma” su Mirjana Kos i Sanja Acalija,  izložbe “Razglednice kao opatijski turistički kronograf” Mirjana Kos i Jan-Bern Urban, a autori izložbe  “Plakati izložbi Hrvatskog muzeja turizma (2007.-2017.)“ su zaposlenici muzeja.

Češki turisti dolaze u Hrvatsku već u 19. stoljeću

Turisti iz Češke su hrvatske krajeve počeli posjećivati već u 19. stoljeću, a Crikvenica, Baška, Kaštela, Kupari i Opatija bila su i ostala njihova popularna odredišta. Kako je najavljeno uoči otvaranja izložbe, ona donosi zanimljive crtice iz bogate prošlosti posjeta čeških turista Hrvatskoj.

Na drugoj izložbi predstavljena je zbirka opatijskih razglednica od kraja 19. stoljeća, s autentičnim motivima iz prošlosti i opatijskih znamenitosti.

Izbor plakata Hrvatskog muzeja turizma svjedoči, pak, o izlagačkoj djelatnost muzeja u prošlih 10 godina, a predstavljeni su plakati povijesno-dokumentarnih, likovnih, fotografskih i drugih izložbi.

Realizaciju projekta i tiskanje kataloga izložaba sufinancirali su Ministarstvo kulture i Grad Opatija.

Prvi Hrvatski muzej turizma osnovan je u Opatiji 2007., sa sjedištem u Vili Angiolini, najstarijoj opatijskoj vili. Muzej djeluje na još dvije lokacije, u tzv. Švicarskoj kući u blizini Ville Angioline te u Umjetničkom paviljonu Jurja Šporera, gdje se priređuju razne izložbe. Stalni postav muzeja nosi naziv „Opatija – zlatni počeci hrvatskog turizma“.

Muzej posjeduje zbirke fotografija, razglednica, hotelske opreme i inventara, plakata, reklama, karata, planova i druge građe. (Hina)
 

(D.H.F., 15.11.2017)