INTERLIBER Vrhunski naslovi za tradicionalni vrhunac književne godine


ZAGREB, 4. studenoga 2017. (Hina) - Sajam knjiga Interliber, koji se ove godine u paviljonima 5 i 6 Zagrebačkog velesajma održava od 7. do 12. studenoga, sudeći po najavama hrvatskih nakladnika, ponovo će se pokazati kao nezaobilazno mjesto za sve ljubitelje knjige i čitanja, s bogatom ponudom vrhunske prijevodne literature priznatih i nagrađivanih europskih i svjetskih pisaca i ponajboljih knjiga istaknutih domaćih autora.

"Iako je godina bila vrlo teška za izdavačku djelatnost, i ove smo godine pripremili mnogo izuzetnih i raznovrsnih knjiga za Interliber na koje smo silno ponosni", rekla je za Hinu urednica Profila Ivana Žderić. Interliber je za sve izdavače "događaj koji se ne propušta", a ove godine tradicionalni vrhunac zagrebačke književne godine taj nakladnik, kako je rekla, dočekuje s dvadesetak novih naslova.

Od biografije Ivice Todorića do nove knjige za djecu Srđana Dragojevića

Najavila je "nove fantastične knjige domaćih autora", među kojima "Ćutim te" Mani Gotovac, "prozno kazalište te autorice u kojemu se isprepliću komika i tragedija", te novu knjigu Jurice Pavičića, "maestralan roman važnog autora koji dublje od ijednog hrvatskog pisca zalazi u mračna mjesta i trula tkiva hrvatske zbilje posljednjih desetljeća".

U Profilovoj nakladi izlazi i vodič kroz izradu domaćih pripravaka za njegu tijela "Biljke koje njeguju", "omiljene televizijske vrtlarice" Kornelije Benyovsky Šoštarić.

Profil veliku pozornost pridaje knjigama za najmlađe čitatelje, a ove godine među novim se naslovima izdvajaju čak tri, prvi od kojih je slikovnica "Jura i kuckalo protiv dosade" koju autorski potpisuje "inspirativni" književno-ilustratorski dvojac, Roman Simić i Manuel Šumberac.

Knjiga će biti posebno predstavljena prvoga dana sajma, u utorak 11. studenoga, istodobno s novom slikovnicom poznatog srbijanskog redatelja Srđana Dragojevića "Kakakralj" u kojoj ilustracije potpisuje Nemanja Ristić. Riječ je o nastavku priče započete u knjizi "Kakagrad" koju je Profil objavio prošle godine.

Žderić je najavila i dječju knjigu "Suli u avanturi", "u kojoj je Maja Šimleša svoje nadareno i štosno pero hrabro ukrstila s briljantnim kistom višestruko nagrađivanog akademskog slikara Svena Nemeta".

Od strane proze, izdvajaju se naslovi "Ministarstvo potpune sreće", novi roman najznačajnije suvremene indijske spisateljice Arundhati Roy "koji se čekao 20 godina, veličanstveno djelo, istodobno iznimna freska društva i intimno putovanje mnogim godinama i prostorima indijskog potkontinenta".

Profil objavljuje i niz novih svjetskih bestselera, među kojima Žderić posebno ističe "Muzu" Jessie Burton, "zavodljivu, uzbudljivu i napetu knjigu o žudnji i identitetu" autorice slavnog romana "Minijaturistica" prodanog u više od milijun primjeraka.

Što se tiče publicistike, Profil će na Interliberu predstaviti biografiju Ivice Todorića, "detaljnu priču o usponu i padu njegovog poslovnog carstva" u kojoj se novinar, urednik i ekonomski komentator Ratko Bošković bavi "ličnošću, karijerom, usponom i padom najvećeg i najmoćnijeg hrvatskog tajkuna".

Kao jedan od najzanimljivijih naslova strane publicistike u Profilovoj nakladi izdvaja se priča o nastanku i meteorskom usponu internetske platforme Uber, revolucionarnog koncepta prijevoza, "Uber – Kako preko taksija zagospodariti svijetom" autora Adama Lashinskog, veterana američkog poslovnog novinarstva i izvršnog urednika poslovnog magazina Fortune. 

"Pozivamo sve čitatelje na Interliber, gdje će pronaći velike popuste na prijašnja izdanja i sjajne nove knjige", poručila je Žderić.

Aktualni publicistički i prozni naslovi u ponudi Meandar Medije

Glavni urednik Meandar Medije Branko Čegec za ovogodišnji Interliber najavljuje nove domaće i strane naslove, "oblikom različite ali aktualne u svojim temama i problematikama".

Knjiga "Zagreb: Antivodič" autorice Zrinke Paladino najavljena je kao hrabri iskorak u područje kritičkog i argumentiranog zalaganja za Zagreb. U knjizi "U potrazi za Ivom Malecom" autorica Bosiljka Perić Kempf bavi se karijerom hrvatsko-francuskoga skladatelja Ive Maleca, jednog od najvažnijih skladatelja europske avangarde koji je u Hrvatskoj uvelike zanemaren.

"Riječ je o svojevrsnim polemičkim tekstovima u kojima autorice upozoravaju na stanje u društvu i kulturi, u prvom slučaju kroz urbanističko stanje grada, a u drugom kroz glazbeni i kulturni status te percepciju intelektualca u društvu", rekao je Čegec.

Tu su i romani "Mala zemlja", nagradom Prix Goncourt des Lyceens 2016. ovjenčan debitantski roman francuskog repera ruandskog podrijetla Gaëla Faya, te "Izložena priroda" talijanskog romanopisca i pjesnika Errija De Luce, "dva naslova koji također preispituju konkretne društvene situacije poput tjelesnih iskustava, odrastanja i sazrijevanja te međuljudskih odnosa, jednostavnim i pitkim jezikom".

Posebno je još izdvojio zbirku pjesama Jánosa Sziverija "Tajna kratkog života. Izabrane pjesme", koja će upoznati čitatelje s jednim od važnijih mađarskih pjesnika za čije je samorefleksivne autorske iskaze karakteristično nestrpljivo umjetničko traganje i pjesničko eksperimentiranje.

Među novim naslovima koje Meandar Media priprema za Interliber ističu se i slikovnice za najmlađe posjetitelje, "Olujni kit" i "Djedov otok" nagrađivanog britanskog autora Benjija Daviesa. "Naravno, pripremili smo još velik broj naslova, što novijih, što starijih, aktualnih i izazovnih, za čitatelje različitih interesa i navika", poručio je Čegec.

OceanMore: Ponajbolja svjetska izdanja i nagradna igra

Naklada OceanMore za ovogodišnji je Interliber pripremila brojna nova beletristička izdanja poznatih svjetskih autora, među kojima urednik Neven Vulić posebno izdvaja "Svijet ide dalje" Laszla Krasznahorkaija, zbirku kratkih priča "mađarskog genijalca čije je pisanje i razmišljanje organizirano oko epohalnog otuđenja moderne".

Izdvojio je i "Čitav jedan život", peti roman višestruko nagrađivanog austrijskog pisca, glumca i scenarista Roberta Seethalera, "koji u tek 120 stranica vrlo precizno pripovijeda o sasvim običnom životu, izvrsno prikazujući obične, a predivne trenutke koji stvaraju svačiji život".

"Roman je uvršten u finale dvaju vrlo važnih nagrada, Man Bookera i IMPAC-a Dublin, a osvojio je tri književne nagrade u Njemačkoj. Kod nas je prepoznat Nagradom za promicanje suvremene austrijske književnosti Albert Goldstein", rekao je Vulić.

OceanMore na svojem će interliberskom štandu u Paviljonu 5 Zagrebačkog velesajma predstaviti i drugi dio trilogije o Vernonu Suboteksu nagrađivane spisateljice i redateljice i ugledne francuske feministkinje i kritičarke Virginie Despentes "Vernon Suboteks II", "odličan nastavak prvog romana o propalom, ali simpatičnom DJ-u Vernonu", koji je osvojio čak četiri književne nagrade u Francuskoj.

"Ta trilogija u Francuskoj je iznimno popularna, a svaki nastavak bio je jedan od omiljenih književnih naslova sezone – prvi se dio prodao u preko 400 tisuća primjeraka, a drugi u više od 200 tisuća. No najljepše otkriće kad govorimo o autorici Virginie Despentes jest autentičan i životan stil pisanja koji najrazličitije sudbine isprepliće u fascinantan prikaz današnje Francuske", kazao je Vulić.

Kao posebnost ovogodišnjeg programa Naklade OceanMore na Interliberu istaknuo je i nagradnu igru za sve one koji na sajmu kupe dvije knjige nagrađivanog pisca Kristiana Novaka, "Črna mati zemla" i "Ciganin, ali najljepši". Sretne dobitnike izvlačit će u nedjelju 12. studenoga pisac osobno, a nagrada su karte za predstavu "Črna mati zemla" u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Hena com: Istaknuti domaći prozni autori i nagrađivana prijevodna literatura

Četiri djela istaknutih domaćih proznih autora te osam naslova prijevodne literature priznatih i nagrađivanih europskih i svjetskih pisaca najavila je za ovogodišnji Interliber glavna urednica nakladnika Hena com Nermina Husković.

"Ono što bi svakako trebalo istaknuti kad je riječ o domaćoj književnosti autobiografska je knjiga Rade Šerbedžije 'Poslije kiše', svojevrsni nastavak knjige 'Do posljednjeg daha', u kojem Šerbedžija piše o svom životu i radu u Americi, o anegdotama iz Hollywooda, o svom životu emigranta i povratcima na ove naše prostore, o obitelji, ratu, ljubavi i praštanju", kazala je Husković.

Nadalje, tu je zbirka priča Andrije Škare "Društvene igre" o ljudima oko nas, "o njihovim malim i velikim životnim prevratima u kojima se međuljudski odnosi seciraju kroz prizmu sasvim običnih događaja u kojima će se mnogi od nas prepoznati".

Od domaće proze izdvojila je i zbirku priča Tanje Mravak "Naša žena", u kojoj autorica "minimalnim i nenametljivim jezikom, realističkim sredstvima, otkriva grčeve u likovima i plete dinamične fabule o životu običnih ljudi u običnim situacijama koje otkrivaju izrečenu ili češće prešućenu, u pravilu unutarnju, osobnu dramu".

Što se tiče prijevodne literature, Husković je posebno istaknula roman "Trafikant" austrijskog finalista nagrade Man Booker 2016. Roberta Seethalera, te "šarmantnu, britko-ironičnu beziluzornu vivisekciju društva, kulture i umjetnosti ali i samoga sebe" Pavela Vilikovskog "Pas na cesti", koja obiluje "autorovom prepoznatljivom poetikom prožetom apsurdima i grotesknim humorom".

Najavila je i peti roman jedne od vodećih figura suvremene portugalske književnosti Lidije Jorge "Dolina strasti", "prepun dovitljive i fine karakterizacije, u kojemu se u okvirima intimne priče autorica bavi temom dinamike migracije i života iseljenika"; te najpoznatiji roman najznačajnijeg suvremenog poljskog pisca Jerzyja Pilcha "K pijanom anđelu", čija ga "majstorska isprepletenost tragičnih, komičnih i dirljivih elemenata potvrđuje kao vrhunskog pripovjedača kojemu ne manjka britkog humora kao ni neobuzdane inteligencije".

"Među novim su naslovima i otkačena, mračno maštovita knjiga 'Kupe br. G' Finkinje Rose Liksom, nagrađivane književnice, ali i renomirane slikarice i filmašice; nagrađivani prvijenac poljske autorice, feministice i aktivistice Sylwie Chtnik 'Džepni atlas žena', te autobiografski roman slovačke autorice Veronike Šikulove 'Mjesta u mreži', i 'Prokletstvo Palimsana' Rafela Nadala, katalonski svjetski hit preveden na mnoge jezike", istaknula je Husković.

Piše: Gea Vlahović

(Hina)

 

(D.H.F., 06.11.2017)