predstava

'Alisa u Zemlji čudesa' premijerno 18. studenoga u ZKM-u


vrijeme: 18.11.2017.
mjesto: Zagreb; Zagrebačko kazalište mladih, Teslina 7

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) kao svoju sljedeću premijeru najavljuje, u subotu 18. studenoga, predstavu 'Alisa u Zemlji čudesa' Lewisa Carrolla u režiji Renate Carole Gatice, drugačije i originalno čitanje poznatoga predloška u obiteljskoj spektakl-predstavi namijenjenoj svima u rasponu od 7 do 77 godina starosti.

Adaptaciju i dramatizaciju slavnoga romana potpisuje dramski pisac Ivor Martinić.
 
"Priča o djevojčici Alisi koja pada niz zečju rupu i dospijeva u fantastični svijet naseljen najnevjerojatnijim tvorenjima osvaja djecu diljem svijeta već više od 150 godina. Fantastičan narativni tok romana, originalno poigravanje s logikom i kritički odnos prema tretiranju djece u društvu inspirativan je i za brojne umjetnike, pa su tako nastale bezbrojne adaptacije romana u različite medije", napisao je Martinić o predstavi.
 
"ZKM ove jeseni nudi jednu drugačiju i originalnu priču o Alisi. To je Alisa koja ne želi odrasti, strahujući da će ukoliko se to dogodi, ostati bez mašte. Vrlo jednostavno - pričamo o tome što bi se dogodilo da jednoga dana dođemo na kazališnu predstavu, sjednemo među publiku, a na pozornici izostane ono najvažnije - mašta", dodao je.
 
Što bi se dogodilo kada mašte više ne bi bilo? Kroz uzbudljivo putovanje djevojčice Alise i kroz njezinu potragu za vlastitim identitetom ZKM-ova predstava nudi univerzalnu priču o potrebi za umjetnošću, kao i potrebi za pričom samom.
 
"Danas, kada smo  bombardiani surovom stvarnošću, kada je sve usmjereno ka profitu, kada odrasli svijet izgleda sve beznadnije, pitanje koje treba postaviti jest - Imamo li još uvijek dovoljno hrabrosti i snage maštati?", ističe Martinić.
 
U redateljskom čitanju Renate Carole Gatice, na sceni ZKM-a Alisu će zaigrati čak četiri glumice - Anđela Ramljak kao Alisa, Barbara Prpić kao Hrabra Alisa, Marica Vidušić kao Mudra Alisa, te Tina Orlandini, glumica na stručnom usavršavanju u ZKM-u, kao Osjećajna Alisa.
 
Likove iz najpoznatijeg nonsense romana na svijetu kreiraju još Rakan Rushaidat, koji utjelovljuje Bijelog Zeca i Ožujskog Zeca, Dado Ćosić će biti Ludi Klobučar i Kuharica; Edvin Liverić Vojvotkinja, Mateo Videk Lažna Kornjača, Robert Budak Galeb, Vedran Živolić Kralj i Kornjučo, dok će Sreten Mokrović osmisliti likove Gusjenice i Puha, a Petar Leventić Kraljice.
 
Za veliku spektakl predstavu ZKM je okupio 'dream-team': dramaturginje su Tamara Kučinović i Ivana Đula, kostime osmišljavaju dvojac Kutić i Decker, dok su za glazbu zaduženi Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle. Likovno oblikovanje scene rade Igor Vasiljev i Isidora Spasić.         
 
"Predstava je zamišljena kao obiteljska predstava u stilu tipičnih, legendarnih predstava ZKM-a, ciljano za tinejdžere, no i one mlađe i starije – ukratko od 7 do 77 godina", poručuju iz ZKM-a. (Hina)

(R.P.B., 31.10.2017)