predstavljanje

Istra Inspirit u Edinburghu predstavio kulturnu baštinu Istre i Hrvatske


vrijeme: 24.10.2017.
mjesto: Edinburgh, Škotska

Istra Inspirit, kao jedini projekt kulturno-inovativnog turizma iz Hrvatske, predstavio se 24. listopada publici Scottish International Storytelling festivala koji se održava 28. godinu za redom u Edinburghu – Gradu festivala.
Radi se o priznatom festivalu koji okuplja one željne kreativne prezentacije priča iz cijelog svijeta te se tako povezuju kulture, jezici, generacije i mjesta. 

U sklopu ovog kreativnog koncepta storytellinga i predstavljanja različitih kultura iz cijelog svijeta, predstavio se i Istra Inspirit, prikazavši mnoštvo priča, mitova i legendi iz cijele Hrvatske, a u izvedbi Petre B. Blašković i Frane Novljana, akademskih glumaca s dugogodišnjim iskustvom u izvođenju Istra Inspirit doživljaja. Putovanje kroz Hrvatsku započelo je sa Slavonijom, te oživljavanjem legende o Perunu i Velesu, a nastavilo se legendom o Crnoj kraljici koja je stvorila Plitvička jezera da bi se ispričale na zanimljiv način priča o nastanku dalmatinskih otoka i otoka Lokruma te priča o šumi Striborovoj i tintilinićima. Predstavljanje Istra Inspirita okončano je prezentacijom istarskih običaja – 'užanci' te najatraktivnijim Istra Inspirit doživljajima i likovima, među kojima možemo izdvojiti Crispa, Morganovo blago, Velog Jože iz Motovuna, macmaliće  iz labinskih rudnika, vile koje su sagradile pulski Amfiteatar te ostale s kojima se ispunio jednosatni jedinstveni doživljaj Hrvatske i Istre.

Ovako je iskustvo projektu Istra Inspirit otvorilo priliku predstaviti se internacionalnoj publici u Edinburghu, gradu u kojem je moguće posjetiti mnoge vođene storytelling ture te koji može poslužiti kao inspiracija i primjer dobre prakse kada je u pitanju prezentiranje kulturno – povijesne baštine. Cijelo putovanje pružilo je povezivanje sa stručnjacima koji također primjenjuju storytelling kao koncept u svojem poslovanju, a publika je mogla upoznati Hrvatsku kroz priče, legende i mitove.

Zahvaljujemo partnerima koji su prepoznali značaj ovog projekta te nas podržali u realizaciji istog, a to su Ministarstvo kuture Republike Hrvatske, Turistička zajednica Istarske županije, Općina Medulin, Grad Rovinj, Grad Pazin, Općina Vrsar, Turistička zajednica općine Vrsar, Turistička zajednica grada Pule.

Više informacija o Istra Inspiritu možete pronaći na:

• Webu projekta: http://www.istrainspirit.hr/
• Facebook stranici: https://www.facebook.com/istrainspirit/
• Instagram profilu:  https://www.instagram.com/istra.inspirit/

 

(D.H.F., 26.10.2017)