festival, djeca, mladi

Počinje 6. DUff


vrijeme: 18.10.2017. - 22.10.2017.
mjesto: Dubrovnik

Šesti Međunarodni filmski festival za djecu i mlade iz mediteranskih zemalja DUff održava se od 18. do 22. listopada. Na festivalu će sudjelovati oko 150 mladih filmaša iz mediteranskih zemlja, a bit će prikazana 72 filma, koje je selekcijski žiri u sastavu Ana Đordić, Ana Hušman i Ana Opačić odabrao između njih 250. Uz projekcije filmova održat će se i sedam edukacijskih radionica, a ove godine je program proširen i na vrtićki uzrast.

Među njima će stručni žiri u kojem su Ahmed El Ashwah te Marija Jakovljević i Andrea Štaka proglasiti najbolje i dodijeliti osam nagrada, dok će o nagradama Djeca biraju i Nagrada publike naravno odlučiti sami gledatelji DUff-a.
 
Popratni programi nastavljaju se već u srijedu, projekcijama za učenike osnovnih škola Djeca biraju u kategoriji animiranog filma, koje od osam do četrnaest sati u kinu Sloboda traju sve do petka, a ove je godine uvedena i radionica Filmska početnica za najmlađe polaznike koju u Dječjem vrtiću Izviđač također od srijede do petka vode Vanda Kreutz i Sandra Bastašić.
 
Radionicu igranog filma za srednjoškolce vodi od srijede do subote u kinu Visia Nils Neubert, a za učenike osnovnih škola u Udruzi Luža Zoran Ćatić i Mirza Ajnadžić. U četvrtak počinju i radionice animiranog filma u Gimnaziji, koju vodi Hana Repše, izrade filmskog trailera u Lazaretima, pod vodstvom Ružice Dodig, a u kinu Visia Boško Picula od jedanaest sati vodi Školu u kinu.
 
Radionicu eksperimentalnog filma u petak i subotu u Gimnaziji će voditi Hrvoje Zuanić, a radionicu osnova dizajna zvuka i kompozicije glazbe za video i film Haris Čustović. Konačno, radionicu Od kina u školi do škole u kinu, u okviru stručnog skupa za učitelje hrvatskog jezika u petak, u kinu Visia vodi Boško Picula, a radionicu metodičke nastave filma Ana Đordić.
 
U kinu Visia u srijedu u 20 sati održat će se i premijera Novele od Stanca, igranog filma u produkciji Doma Marina Držića, partnera ovogodišnjeg DUff-a. Ove se godine obilježava 450 godina od smrti slavnoga komediografa, a Dom Marina Držića, koji između ostalog njeguje pedagoški rad kroz glazbene i likovne radionice, ove se godine odlučio i za filmsku radionicu čiji je proizvod film Novela od Stanca. Scenaristica je profesorica hrvatskog jezika i književnosti Lucijana Pendo, a montažu slike i tona i cijelu obradu potpisuje Igor Miošić. Glumci su dubrovački gimnazijalci. Vrijedi napomenuti i da će se radionica animiranog filma voditeljice Hane Repše pozabaviti kolažnom animacijom odnosno sačiniti animirani film posvećen Marinu Držiću, koji će se i ubuduće prikazivati u okviru programa predstavljanja dum Marina.
 
Gledatelji na šestom Dubrovnik Film Festivalu, koji se službeno otvara u četvrtak, 19. listopada u 20 sati u kinu Sloboda, mogu vidjeti i izložbu starih filmskih plakata te Photobooth DUffa.

Sve ostale detalje potražite na službenim stranicama festivala, a kompletan program dostupan je ovdje.

Izvor: HAVC(R.P.B., 18.10.2017)