radionica, kolonija, djeca, mladi

Dizajnerska početnica: Dizajnersko crtanje - besplatna radionica


vrijeme: 21.10.2017. 11 h
prijava: 20.10.2017.
mjesto: Zagreb;Hrvatsko dizajnersko društvo, Boškovićeva 18

U subotu, 21. listopada, s početkom u 11 sati, u Hrvatskom dizajnerskom društvu, u okviru programa Dizajnerska početnica, održat će se radionica 'Dizajnersko crtanje'. Voditeljica radionice je Danijela Domljan, a rok za prijavu je petak 20. listopada, u 15 sati. Radionica je besplatna, a namijenjena je učenicima viših razreda osnovne škole i srednjoškolcima.,

O radionici:

Vanjski svijet oko nas i unutrašnji svijet u nama možemo dočarati posebnim tehnikama i metodama, od kojih je jedna – crtež. Kako bismo vjerno nacrtali predmet koji vidimo ispred sebe ili prenijeli ideju (izgled zamišljenog proizvoda) koju imamo u glavi, moramo znati promatrati, ali i posjedovati određene vještine i znanja.
 
Dizajnerski (prostoručni) crtež je osjetilna i komunikacijska aktivnost, posebna vrsta crteža koja spaja slikarska, kiparska, grafička, arhitektonska, strojarska i druga znanja i vještine, a predstavlja jednu od metoda kojima se služe dizajneri. Kao motive crtanja koristi najčešće trodimenzionalne predmete svakodnevne uporabe i primjenjuje tehniku olovke, bojice, flomastera i sličnih.
 
Cilj radionice je naučiti polaznike jednu od osnovnih vještina crtanja: kako vidjeti, opažati i crtati odnose dijelova cjeline i samu cjelinu te kako promatrati i preslikavati svijet oko sebe, kako bismo kasnije bili sposobni kreativno izražavati ideje koje imaju u sebi. Ujedno, cilj je savladati metode i tehnike s pomoću kojih se trodimenzionalan svijet okruženja prenosi „u proporciji“ na plohu papira, uz jasnoću predočavanja promatranog.
 
Na radionici će polaznici savladati poznavanja osnovnih načina predočavanja predmeta (3D) na podlozi (2D), metodu viziranja i „perspektive“, elemente dizajna (harmoniju, proporciju, ritam, volumen, sklad, boju i druge), postići dobru koordinaciju glave (mozga i oka) i pokreta (ruke) i drugih vještina koje će biti pomoć u kasnijem prikazivanju vlastitih kreativnih ideja.
 
Rok za prijave je petak 20. listopada u 15 sati na mail dizajnerskapocetnica@dizajn.hr.
 
Mjesto: Hrvatsko dizajnersko društvo, Boškovićeva 18, Zagreb
Vrijeme: subota, 21. listopada 2017., 11 – 13.30 sati(R.P.B., 16.10.2017)