obavijest

Predstavljanje monografije Davor Grünwald - Industrijski dizajn


vrijeme: 11.10.2017.
mjesto: Zagreb, HDD, Boškovićeva 18

Hrvatsko dizajnersko društvo, Zagreb, za srijedu, 11. listopada u 19 sati, najavljuje promociju monografije Davor Grünwald - Industrijski dizajn, autora Marka Goluba i Koraljke Vlajo.  

Knjiga predstavlja pregled dizajnerskog djelovanja Davora Grünwalda od kasnih šezdesetih do sredine sedamdesetih u Hrvatskoj te od 1976. do danas u Kanadi i uključuje sve najvažnije projekte ovog autora u više od 40 godina njegove karijere, kao i osvrt na kontekst u kojem je djelovao. O knjizi će govoriti predsjednica Hrvatskog dizajnerskog društva Maša Milovac, produkt dizajner Nikola Radeljković, autori Marko Golub i Koraljka Vlajo, dizajnerica knjige Barbara Blasin te sam Davor Grünwald.

Knjiga je realizirana paralelno s izložbom Davor Grünwald: Retrorama industrijskog dizajna 1968. – 2008. i sadrži dokumentaciju prikupljenu u tijeku priprema same izložbe, ali uključuje i mnoge segmente Grünwaldovog opusa koji nisu bili predstavljeni na samoj izložbi te obuhvaća i nešto širi vremenski okvir. Na ukupno 100 stranica teksta ilustriranog brojnim fotografijama, knjiga donosi veliki uvodni tekst Marka Goluba i Koraljke Vlajo, kao i ekstenzivan intervju istih autora sa samim dizajnerom koji daje uvid u sve aspekte njegovog autorskog djelovanja od školovanja sredinom 60-ih, sve do danas.

“Gledajući sav raspon Grünwaldovih ostvarenja od kasnih 60-ih do danas, ona krajnje dosljedno, gotovo manifestno ukazuju kako nijedan dizajnerski zadatak nije manje vrijedan i važan te kako nema konteksta koji bi bio toliko specijalistički ekskluzivan da ne zaslužuje integralan, promišljen dizajnerski tretman. Grünwald je, kao i svi drugi dizajneri, bio itekako svjestan prestiža koji njegovu radu daje izravan angažman za velike industrijske proizvođače. Osim slavnih TRS-ovih kalkulatora i pisača za tvrtku Delfax te nekoliko rubnih iznimaka, značajna većina realiziranih proizvoda ne pripada nedvosmisleno sferi masovne proizvodnje i potrošnje odnosno sferi svakodnevice nego sferi industrijske i znanstvene primjene. To su masivni tvornički strojevi (Prvomajska) i ergonomske sjedalice za radnike koji ih koriste (Jadran), ili različiti instrumenti (Scintrex, Geonics, Sensors & Software, Gem Systems) za geofizička istraživanja. Konačno, bez obzira na to što će sam reći kako to nije bila svjesna odluka ili program, gotovo kompletan njegov autorski opus vezan je uz tehnologiju ili, kako je to formulirao Bernardo Bernardi povodom Nagrade grada Zagreba 1974. – za odnos čovjeka i stroja. Doista, zajednički nazivnik svega što je dizajnirao je jedna slika, jedan prizor čovjeka sjedinjenog s tehnologijom, uvijek u interakciji i međusobnom dopunjavanju.” /Iz uvodnog teksta Marka Goluba i Koraljke Vlajo

Opširnije
https://www.facebook.com/events/892527454230784/

(D.H.F., 11.10.2017)

Tagovi: Davor Grünwald