nagrada

Rad 'Mine' proglašen najboljim na prvom festivalu Plan D


vrijeme: 30.09.2017.

Nagrada Plan D za najbolji rad izložen na Međunarodnoj izložbi mladih autora dodijeljena je Martinu Peranoviću za rad 'Mine', objavljeno je u subotu na završnoj večeri prvog izdanja festivala dizajna Plan D, koji je u protekla četiri dana u Zagrebu predstavio široki spektar dizajnerskih praksi vezanih uz oblikovanje i korištenje tehnologije u dizajnu svakodnevnog okruženja. 

Projekt "Mine" je mobilna aplikacija kojoj je cilj upozoriti na visok stupanj rizičnosti kretanja u blizini područja za koje se sumnja da su minirana. Prilikom približavanja označenim terenima ona bi signalizirala upozorenje i nudila plan alternativnog kretanja, a zamišljena je kao karta koja se ažurira ovisno o stanju razminiranosti.

Taj je rad nastao kao Peranovićev zadatak sa Studija dizajna iz 2013., u okviru kojega je trebalo osmisliti društveno koristan samoinicirani projekt.

Međunarodni žiri ga je proglasio najboljim između 16 odabranih za izložbu mladih autora koja se tematski nadovezuje na središnju festivalsku izložbu "Tehnooptimizam/Tehnopesimizam".

Žiri je dodijelio i dvije počasne diplome: nizozemskom autoru Rubenu van de Venu za "Junaka emocija" i hrvatskoj dizajnerici Tei Pavić za rad "Fragmenti - Ženski antifašistički Zagreb".

"Junak emocija" je dvodjelno umjetničko djelo - videoigra u kojoj se skupljaju bodovi za praćenje izraza lica i projekcija bodova prikupljenih u igri, dok je cilj "Fragmenata" bio uz pomoć interaktivnih medija vratiti povijesno marginalizirane priče antifašistkinja u kolektivnu memoriju grada Zagreba.

Pri odabiru radova za izložbu vodilo se računa o tome da donose kreativni iskorak u tematiziranju odnosa čovjeka i tehnologije, propituju smjer tehnološkog razvoja i njegov utjecaj na kvalitetu svakodnevnog života te demonstriraju potencijal dizajnerske struke u oblikovanju održivih tehnoloških rješenja.

Osim izložbe mladih dizajnera, koja je zamišljena da im bude poticaj i mjesto na kojemu predstavljaju svoje ideje međunarodnoj publici, u okviru festivala je na više od dvije tisuće četvornih metara bivšeg diskonta, smještenog iza Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu postavljeno još nekoliko izložbi koje se mogu razgledati i u nedjelju.

S trideset međunarodnih radova središnja izložba "Tehnooptimizam/tehnopesimizam"  predstavlja dizajn koji kroz različite medije i strategije istražuje odnos tehnologije i društva, propituje te demistificira i komentira suvremene tehnološke fenomene.

Popratna izložba "Eksperimentalno izdavaštvo" okupila je radove koji kroz odnos dizajna i tehnologije ispituju procese i mogućnosti suvremenog izdavaštva; gostujuća izložba "How to do things with objects" Nine Paim i Emilie Bergmark bavila se rekonceptualizacijom edukacije o dizajnu, a održan je i niz predavanja, promocija i radionica.

Plan D je nastao kao programska nadogradnja Dana D - međunarodnog festivala dizajna, koji se održavao od 2010. do 2016. godine. (Hina)
 

(D.H.F., 02.10.2017)

Tagovi: nagrada plan d