obljetnica, proslava, izložba

MSU: Velika retrospektiva u povodu stote obljetnice rođenja Vjenceslava Richtera


vrijeme: 10.10.2017. - 10.12.2017.
mjesto: Zagreb, MSU

Izložbom 'Buntovnik s vizijom', što se otvara 10. listopada u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) obilježit će se stota obljetnica rođenja Vjenceslava Richtera, arhitekta i umjetnika koji je imao ključnu ulogu u hrvatskom kulturnom prostoru druge polovice 20. stoljeća. 

Njegov će se rad predstaviti s više od 200 izložaka, maketa i nacrta najvažnijih arhitektonskih projekata, skulptura, crteža, grafika i slika koji su posuđeni iz dvadesetak institucija, muzeja, arhiva i privatnih kolekcija, najavljeno je iz MSU-a.

Richter je svojim međunarodnim projektima ostvario važno mjesto i u europskoj povijesti umjetnosti, pa će se na izložbi istaknuti neki od najvažnijih - jugoslavenski paviljoni u Bruxellesu, Torinu i Milanu, projekti muzejskih zgrada kao što je Muzej za prostorne eksponate, Muzej evolucije u Krapini, Muzej revolucije u Beogradu i Arheološki muzeju u Aleppu.  

Podsjetit će se i na njegove proslavljene projekte poput Vile Zagorje i tvornice Saponija u Osijek te vizionarski arhitektonsko-urbanistički projekt Sinturbanizam iz sredine šezdesetih, kao jedno od ključnih ostvarenja u kojemu je ostvaren dijalog arhitekture i likovnosti.

Taj će dijalog biti prikazan kroz cikluse radova sistemske skulpture, slikarstva i grafike u kojima je Richter istraživao mogućnosti sinteze eksperimentirajući u različitim umjetničkim medijima te daljnji razvoj te ideje u ciklusima spontanog, semi-spontanog, slobodnog i gravitacijskog crteža te grafika. 

Izdvojeni dio izložbe donosi pregled njegovih najvažnijih ostvarenja u području primijenjenih umjetnosti, dizajna i kazališne scenografije. 

S obzirom da je Richter bio jedan od autora Manifesta grupe EXAT 51, uvijek aktivan sudionik u kulturnom i znanstvenom životu koji je želio stvoriti humaniji svijet, izložba će prikazati procese njegovih istraživanja mogućnosti sinteze u području likovnosti u kojima su nastajali visokoestetizirani arhitektonski projekti i umjetnički radovi.  

Predstavit će se i neki od njegovih najranijih projekata namještaja, stolica za Dom HDLU-a, namještaj za milanski trijenale 1959. i namještaj koji je oblikovan za jugoslavenski paviljon u Torinu. 

Izložba i u Zbirci Vjenceslava Richtera na Vrhovcu

Umjetničko stvaralaštvo Vjenceslava Richtera dosad je istraživano i prezentirano samo parcijalno, uglavnom kao dio izložbenih projekata MSU-a u čijem su fokusu bili umjetnički pokreti pedesetih i šezdesetih godina 20. stoljeća.  

Pojedini njegovi likovni ciklusi predstavljani su kontinuirano manjim tematskim izložbama u organizaciji muzeja u zemlji i svijetu od sredine šezdesetih godina do danas, a vrijedan doprinos stručnoj obradi pojedinih segmenata Richterova arhitektonskog i umjetničkog stvaralaštva su dvije recentne MSU-a, "Arhitektura za humaniji svijet − Jugoslavenski paviljon Vjenceslava Richtera za Expo 58" iz 2011. te "Socijalizam i modernost; umjetnost, kultura, politika 1950.-1974." iz 2012., u kojima su obrađeni i prikazani samo neki od najistaknutijih Richterovih arhitektonskih projekata.  

Nezaobilazno mjesto istraživanja njegova umjetničkog i arhitektonskog je umjetnička donacija gradu Zagrebu, Zbirka Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter na zagrebačkom Vrhovcu kojom upravlja MSU.  

U Zbirci se danas čuva dvjestotinjak umjetničkih radova i vrijedna arhivska građa koju je supruga umjetnika poklonila Muzeju suvremene umjetnosti 2007. godine, pet godina nakon njegove smrti.

Ondje će se u povodu retrospektive održati izložba u ciklusu "Iz arhiva arhitekta: Urbanizam ostvarljivog?", koja će prikazati projekte iz područja urbanizma, od urbanističkog projekta zagrebačkog naselja Sopot iz 1964. do projekta urbanističkoga rješenja obale Save – Savlje projekta Savlje, što je i danas vrlo aktualna tema. Autor izložbe je Ivan Rupnik, a bit će otvorena od 13. listopada do 3. prosinca.

U godini obilježavanja 100. godišnjice Richterova rođenja u okviru projekata Runaway Art i Richter 100 zagrebački učenici i studenti upoznavali su stvaralaštvo Vjenceslava Richtera, a jedan od rezultata projekta je i izložba radova učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna te studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta koji će se predstaviti na dvjema manjim izložbama u prostorima MSU-a. 

U projektu se surađivalo s tvornicom Čateks u kojoj je realiziran prvonagrađeni rad - dizajn tkanine studentice Ane Raguž, koji će se prodavati u muzejskom dućanu.

Uz veliku retrospektivnu izložbu u MSU, koja će biti otvorena do 10. prosinca, bit će objavljena publikacija s prilozima dvadesetak teoretičara arhitekture, povjesničara umjetnosti i konzervatora-restauratora. Autorica izložbe je Vesna Meštrić. (Hina)

Opširnije

 

(D.H.F., 27.09.2017)