predavanje, tribina

Plan D: Predvodnik cyberpunk žanra Bruce Sterling u Zagrebu


vrijeme: 28.09.2017.
mjesto: Zagreb

U svom prvom izdanju, međunarodni festival dizajna Plan D ugostit će Brucea Sterlinga, istaknutog pisca znanstvene-fantastike, predvodnika cyberpunk žanra, publicista, urednika, teoretičara i futurista, koji će 28. rujna održati predavanje 'Prekarna utopija'.

Njegovo je predavanje dio diskurzivnog programa novog festivala, koji će se održati od 27. rujna do 1. listopada u prostoru bivšeg diskonta, smještenog na parkiralištu iza Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu.
 
"Prvenstveno vizionar, ali i društveni dijagnostičar koji djeluje na sjecištu znanstvene fantastike i svakodnevnog, Bruce Sterling pronicljivo razmotava sadašnjost da bi nas odveo u budućnost", ističe se u najavi festivala.
 
Njegov se utjecaj odražava u raznim područjima kulture - od glazbe do filma, osobito zahvaljujući zbirkama "Mirrorshades" i "The Difference Engine", u koautorstvu s Williamom Gibsonom.
 
Neke od tema o kojima je pisao su hakerska subkultura ranih devedesetih (knjiga "The Hacker Crackdown: Law and disorder on the electronic frontier"), budućnost u rasponu od biotehnologije, industrijskog dizajna do informacijske ekonomije ("Tomorrow Now; Envisioning the next fifty years"), futurološki dizajn svakodnevnih materijalnih predmeta ("Shaping things").
 
U eseju "Epic struggle of the Internet of Things" prokazuje pozadinu još jednog tehnološkog imperativa, a zapažene tekstove je pisao i za Wired, Discover, Architectural Record i The Atlantic.
 
Predavao je Nove medije i znanstvenu fantastiku na European Graduate School, dok je s projektom "The new media project" istraživao mrtve medijske tehnologije.
 
Festival Plan D svojevrsna je nadogradnja međunarodnog festivala dizajna Dan D u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva.
 
Želja je organizatora da festival djeluje kao dizajnerska edukativna platforma koja nastoji afirmirati dizajn od nižih razina edukacije do stručnog usavršavanja mladih dizajnera i promocije suvremenih dizajnerskih praksi.
 
Kroz izložbeni, edukativni i diskurzivni program festival će predstaviti najširi spektar dizajnerskih praksi koje obrađuju različita promišljanja pri oblikovanju i korištenju tehnologije u dizajnu svakodnevnog okruženja, a njegova je ovogodišnja tema odnos dizajnerskih praksi i tehnologije. (Hina)

(R.P.B., 13.09.2017)