izložba

Retrospektiva industrijskog dizajna Davora Grünwalda u HDD galeriji


vrijeme: 13.09.2017. - 03.10.2017.
mjesto: Zagreb, HDD galerija

Retrospektivna izložba Davora Grünwalda 'Retrorama industrijskog dizajna 1968. – 2008.', pregled autorskog djelovanja dizajnera čiji su radovi nastali ranih sedamdesetih godina za tvrtke poput Tvornice računskih strojeva, Prvomajske, Jadrana i Tvornice vaga, otvara se u srijedu, 13. rujna u HDD galeriji. 

Uz Grünwaldove radove koji imaju značajno mjesto u povijesti hrvatskog industrijskog dizajna, izložba daje uvid u više od trideset godina njegove daljnje dizajnerske karijere u Kanadi, kao i aktivnosti u sklopu strukovnih organizacija.

U autorskoj koncepciji Marka Goluba i Koraljke Vlajo, glavnina izložbe je kronološki prikaz Grünwaldovih projekata i proizvoda realiziranih tijekom 40 godina profesionalnog djelovanja, od školovanja na Akademiji primijenjene umjetnosti u Beču do odlaska u mirovinu 2008. godine.

"Slučaj hrvatsko-kanadskog industrijskog dizajnera Davora Grünwalda iznimno je intrigantan iz niza razloga, jer riječ je ne samo o autoru koji je u svega šest godina intenzivnog rada u hrvatskoj i jugoslavenskoj sredini ostavio značajan pečat u lokalnoj dizajnerskoj povijesti i koji je zatim nekoliko desetljeća jednako uspješno nastavio djelovati u Kanadi, nego i dizajneru iza čijeg se profesionalnog traga vrlo slikovito iscrtava okruženje za dizajn njegovog vremena, njegov specifičan društveni i ekonomski kontekst, kao i čitav splet okolnosti koje su određivale samu poziciju dizajnera i njegovu ulogu", ustvrdili su u tekstu izložbe Marko Golub i Koraljka Vlajo.

"Gledajući skoro sve što je realizirao putem svojih hrvatskih i kanadskih angažmana, ključan zajednički nazivnik je jedna slika, jedan prizor čovjeka sjedinjenog s tehnologijom, kiborga koji operira teškim oštrilicama, napravama za skeniranje zemlje, uvijek u interakciji i međusobnom dopunjavanju", zaključili su.

Na izložbi u HDD galeriji predstavit će se i primjerci slavnih elektroničkih kalkulatora koje je dizajnirao u prvoj polovici sedamdesetih te rijetko viđene fotografije, dokumenti, ulomci tekstova, kao i živopisna osobna svjedočanstava samog dizajnera.

Davor Grünwald (1943.) diplomirao je na Akademiji za primijenjenu umjetnost u Beču na Odjelu za industrijski dizajn, te je devet mjeseci proveo na specijalizaciji u Institutu za industrijski dizajn i time postao prvi formalno obrazovani industrijski dizajner u Hrvatskoj.

Po povratku u Zagreb s kolegama osniva Sekciju za industrijski dizajn pri ULUPUH-u te pokreće nagradu Yu-Design i osniva vlastiti dizajnerski studio Prodesign.

Kao samostalni dizajner dizajnirao je niz elektroničkih kalkulatora za Tvornicu računskih strojeva, alatne strojeve za Prvomajsku te stolice za rad u tvornicama u suradnji s Tvornicom metalnog namještaja Jadran.

Za dizajn alatnih strojeva Prvomajske 1974., kao tridesetogodišnjak i tada najmlađi laureat, dobiva Nagradu grada Zagreba.

Zbog nemogućnosti nastavka djelovanja (zabrana suradnje tvornica sa samostalnim profesionalcima) 1975. napušta Hrvatsku i odlazi u Kanadu, gdje je dizajnirao sve, od traktora, računalnih kućišta, geofizičkih radarskih sistema, do geofizičke ptice i drugih tehnoloških naprava.

Ondje kratko surađuje s tvrtkama Micom, Prodesign i Versatile, a potom se zapošljava u geofizičkoj tvrtki Scintrex i Delphax. Od 1985., zaposlivši se u tvrtki Geonics, posvećuje se gotovo isključivo dizajnu proizvoda za geofizičku industriju, sve do 2008. kada odlazi u mirovinu.

Od početka karijere aktivan je u dizajnerskim organizacijama – član je Kanadskog udruženja industrijskih dizajnera, ULUPUH-a i Hrvatskog dizajnerskog društva.

Izložba u HDD galeriji ostaje otvorena do 3. listopada. (Hina)
 

(D.H.F., 12.09.2017)