natječaj

Natječaj 'Narodni muzej u slikovnici'


vrijeme: 12.09.2017.
prijava: 03.11.2017.

Narodni muzeja Zadar organizira natječaj na temu izrade slikovnice s motivima eksponata izloženih u prostorima Narodnog muzeja. 
Pridružite se u stvaranju slikovnice o svim odjelima Narodnog muzeja Zadar (Prirodoslovni odjel, Etnološki odjel, odjel Muzej grada Zadra, Galerija umjetnina, Kneževa palača) i predmetima koji se u njima nalaze.

Tema natječaja je izrada slikovnice s motivima eksponata izloženih u prostorima Narodnog muzeja Zadar. Natječaj je predviđen za grupni rad od najmanje pet učenika. Učenici trebaju odabrati predstavnika koji će, uz prethodnu najavu i stručnu pomoć kustosa NMZ-a, posjetiti sve odjele NMZ-a i odabrati eksponate koji će biti u njihovoj slikovnici. Uz svaki eksponat potrebno je napisati par rečenica i sve povezati u zanimljivu priču. Na taj način djeca/učenici povezuju sve odjele Narodnog muzeja Zadar na jednom mjestu preko vlastite priče i povijesnih činjenica o izloženim eksponatima. Slikovnica mora sadržavati najmanje deset, a najviše šesnaest stranica. Od slikovnica pristiglih na natječaj odabrat će se najbolja čiji će autori biti prigodno nagrađeni. Nagrada za pobjednika natječaja je tiskanje njihove slikovnice u više primjeraka. Svoj besplatan primjerak slikovnice svi zainteresirani posjetitelji moći će pronaći u odjelima NMZ-a. Natječaj je namijenjen učenicima u osnovnim i srednjim školama koje djeluju na području Zadarske županije.
Sve pristigle slikovnice će biti izložene u prostorima Kneževe palače za rođendan Narodnog  muzeja Zadar, 30. studenog, 2017. godine.
Cilj natječaja je poticanje kreativnog i stvaralačkog razmišljanja i izražavanja, poticanje razvoja sposobnosti okulomotorne koordinacije i sposobnosti opažanja, kao i smisla za estetska doživljavanja, poticanje razvoja fine motorike ruku, razvijanje grafomotoričkih vještina, stvaranje vizualnih slika, poticanje samostalnog rada i rada u grupi, razvijanje socijalnih komepetencija preko rada u grupi. Također, cilj natječaja je upoznavanje s eksponatima izloženim u odjelima Narodnog muzeja Zadar i stvaranje vlastite predodžbe o tim eksponatima.

Predispozicije natječaja:
- Slikovnica treba biti napravljena na formatu A4 ili A5
- Slikovnica treba sadržavati najmanje deset, a najviše petnaest stranica
- Na kraju slikovnice trebaju pisati imena autora, naziv škole i dob sudionika
- Slikovnica treba imati naslovnu stranu, sadržaj, priču koja povezuje sve odjele NMZ-a i fotografije eksponata.
- Naslov vlastite slikovnice određuju autori/učenici
- U slikovnici trebaju biti zastupljeni svi odjeli NMZ-a (Prirodoslovni odjel, Etnološki odjel, odjel Muzej grada Zadra, Galerija umjetnina, Kneževa palača)
- Slikovnica treba sadržavati najmanje pet, a najviše dvadeset opisanih eksponata
- Slikovnica treba biti izrađena u digitalnom obliku, a dostavlja se na dolje navedenu adresu isprintana i uvezana.
- Svi radovi se šalju na adresu: Narodni muzej Zadar, Poljana pape Aleksandra III b.b. 23000 Zadar, s naznakom: Za natječaj „Narodni muzej u slikovnici“

Termini natječaja:
- Natječaj započinje 12. rujna 2017. godine, a traje do 18. studenog 2017. godine
- Svi pristigli radovi će biti izloženi u prostorima Kneževe palače za rođendan Narodnog  muzeja Zadar, 30. studenog, 2017. godine.

Organizatori natječaja:
- Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar
- Kustosi Narodnog muzeja Zadar,
- Pedagoška služba Narodnog muzeja Zadar

(D.H.F., 12.09.2017)