obavijest

Umro ugledni riječki glumac Slavko Šestak


vrijeme: 07.09.2017.

Glumac Slavko Šestak, dugogodišnji prvak Hrvatske drame i prvak Hrvatskog narodnog kazališta 'Ivana pl. Zajca' iz Rijeke, umro je 7. rujna u 88. godini, izvijestili su u petak iz riječkog HNK-a.

„Napustio nas je svestrani glumac koji je cjelokupnim svojim opusom i umjetničkim djelovanjem utkan u kulturno biće grada Rijeke, čijem je kazalištu bio odan još od 1953. godine. Napustio nas je naš Šeco, vječni kazališni mladić“, stoji u priopćenju za javnost HNK.
 
Slavko Šestak rođen je 1929. u Karlovcu gdje je završio gimnaziju i srednju glazbenu školu te je potom studirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
 
Prvi je glumački nastup ostvario u rodnom gradu a prvi profesionalni angažman u tadašnjem splitskom Narodnom kazalištu u sezoni 1950/51.  1953. godine prelazi u riječko Narodno kazalište „Ivan Zajc“ u Rijeci kojem je ostao vjeran cijeli svoj glumački vijek.
 
Jednako uspješno i suvereno tumačio je uloge iz klasičnoga i suvremenoga svjetskog repertoara, poput  Mercutija u „Romeu i Juliji”, Cassija u „Otelu”, Vratila u „Snu Ivanjske noći” i Kralja Leara Williama Shakespearea,  Fortunata u „Ribarskim svađama” Carla Goldonija, Markiza od Pose u „Don Carlosu” Friedricha Schillera; Gradonačelnika u „Revizoru” N. V. Gogolja; Gajeva u „Višnjiku” A. P. Čehova, ocijenilo je riječko kazalište.
 
Šestak se osobito istaknuo ulogama u djelima hrvatskih autora - Marina Držića (kao Skup u „Dundi Maroju”), Ivana Gundulića (Divjak u „Dubravki”), Miroslava Krleže (Krešimir Horvat u „Vučjaku”, Puba u „Gospodi Glembajevima”, Aurel u „Ledi” i Doktor u „Na rubu pameti”), Mirka Božića (Blaž Bogdan u „Pravedniku”) te Drage Gervaisa (Celestin u komediji „Duhi” i Admiral u „Karolini Riječkoj”).
 
Ostvario je zapažene uloge i u mjuziklima te rock operama, ističu iz riječkoga HNK-a.
 
Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima se ističu Nagrade Vladimira Nazora za ulogu Gradonačelnika u Gogoljevu „Revizoru”, Nagrade Revije musicala za Profesora Higginsa u „My Fair Lady”, Nagrade na susretu kazališta Hrvatske u Slavonskom Brodu za Gervaisovog Celestina u „Duhima”, te Nagrade Grada Rijeke za ulogu Mokorela u predstavi „Zvijezde su vječne” i Nagrade Grada Rijeke za životno djelo na području kazališne umjetnosti.
 
Komemoracija Slavku Šestaku održat će se u srijedu, 13. rujna u foyeru HNK Ivana pl. Zajca u 13 sati. (Hina)


 

(R.P.B., 11.09.2017)