Preskočite na glavni sadržaj

Prva samostalna izložba hrvatske umjetnice MooN Martine Zelenika u Beču

Interdisciplinarna umjetnica MooN Martina Zelenika, predstavnica nove hrvatske suvremene i novo-medijske umjetničke scene, predstavit će se bečkoj publici samostalnom izložbom “Umjetnost i znanost izražene u linijama: Proširene stvarnosti”. Izložba će se održati u MZ* Baltazar's Laboratory, Beč, Austrija, od 25. listopada do 1. studenoga 2019.
vrijeme: 25.10.2019.
mjesto: MZ* Baltazar‛s Laboratory, Beč, Austrija
url: http://www.mzbaltazarslaboratory.org

Uz ovu izložbu, a posebno sa triptihom “La Petite Mort” (Hr. mala smrt), umjetničko djelo temeljeno na tehnici proširene stvarnosti i mobilne aplikacije pod imenom MoTHA, umjetnica MooN želi dati primjer iskustva kako možemo prirodno ponovno programirati ljudski bio-kompjuter za preživljavanje u našoj Prirodnoj stvarnosti na Zemlji. Izložbom spaja nove i stare medije zajedno. Citat umjetnice MooN: "Tradicionalni i digitalni kreativni alati pomažu mi u vizualizaciji procesa/rezultata unutarnje alkemije (transcendentalnog stanja) tijela i pružanja digitalnog interaktivnog umjetničkog iskustva posjetiteljima pored klasičnog promatranja rukom izrađenog umjetičkog djela. Mi kao ljudi imamo obvezu promijeniti naše ponašanje, sustav vjerovanja i prioritete u materijalnom svijetu u svrhu razvoja održivog modernog društva i suživota s drugim vrstama na Zemlji o kojima ovisimo."

Dan prije otvaranja izložbe, 24. listopada, MooN Martina Zelenika pozvana je održati predavanje pod nazivom “Proširena stvarnost – Suvremena (Dis)Utopia” studentima odijela Digitale Kunst (digitalne umjetnosti) na Sveučilištu primijenjenih umjetnosti u Beču.

Kustosica izložbe je dr. Phil. Penesta Dika, samostalni kustos u Beču, predavač na Sveučilištu za umjetnost i dizajn u Linz-u (Austrija) i na Sveučilištu za poslovanje i tehnologiju u Prištini (Kosovo). Izložbu su financijski podržali hrvatsko Ministarstvo kulture, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba i NAGON - interdisciplinarni laboratorij umjetnosti, umjetničke organizacije iz Zagreba. 

www.facebook.com/events/509314413192729/
www.mzbaltazarslaboratory.org

www.martinazelenika.com