obavijest

Odabrani radovi za prvo izdanje festivala Plan D


vrijeme: 01.09.2017.

Selekcijska komisija prvog izdanja festivala Plan D, koji će se na temu odnosa dizajnerskih praksi i tehnologije održati od 27. rujna do 1. listopada u Zagrebu, odabrala je šesnaest radova koji će se natjecati za festivalsku nagradu.

U selekciju su ušli radovi dizajnera iz Hrvatske, Kanade, Izraela, Francuske, Austrije, Nizozemske, Italije, SAD-a, Rumunjske, koji će biti i objavljeni u katalogu, na službenoj internetskoj stranici i na društvenim mrežama, a Međunarodni žiri najboljem će dodijeliti posebno priznanje i novčanu nagradu.
 
Riječ je o radovima odabranima s natječaja održanog na temu "Tehnooptimizam/Tehnopesimizam", koja zaokružuje dvije krajnosti - tehnooptimizam kao vjeru u svemogućnost tehnologije da riješi i najizazovnija društvena pitanja i tehnopesimizam koji tehnologiju smatra izvorom niza novih društvenih problema. 
 
Na natječaj su se mogli prijaviti studenti i mladi autori, do 30 godina, koji u svom komercijalnom ili konceptualnom dizajnerskom radu promišljaju, koriste i oblikuju tehnologiju, uzimajući u obzir njezine pozitivne i negativne implikacije. 
 
Tražili su se radovi koji daju kritički osvrt na postojeći smjer tehnološkog razvoja, promišljaju alternativne primjene tehnologija i nadovezuju se na neki od fenomena vezanih uz tehnologiju, kao što su nadzor, privatnost, automatizacija, robotizacija. 
 
Festival Plan D održat će se u prostoru napuštenog diskonta iza Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu, partnera projekta, kao nadogradnja međunarodnog festivala dizajna Dan D, u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva. 
 
Plan D bi trebao djelovati kao dizajnerska edukativna platforma koja nastoji afirmirati dizajn od nižih razina edukacije do stručnog usavršavanja mladih dizajnera i promocije suvremenih dizajnerskih praksi. 
 
Kroz izložbeni, edukativni i diskurzivni program festival će predstaviti najširi spektar dizajnerskih praksi koje obrađuju različita promišljanja pri oblikovanju i korištenju tehnologije u dizajnu svakodnevnog okruženja. (Hina)

(R.P.B., 01.09.2017)

Tagovi: plan d, festival