Preskočite na glavni sadržaj

Godišnja izložba karikatura članova HDK

U galeriji MORH-a „Zvonimir“ u Zagrebu, u utorak, 15. listopada 2019. s početkom u 18 sati, bit će otvorena Godišnja izložba karikatura članova HDK 
vrijeme: 15.10.2019.
mjesto: Zagreb, Galerija MORH-a Zvonimir, Bauerova 33
url: http://www.hdk.hr/
Izložba je za posjetitelje otvorene od 15. do 25. listopada 2019., a može se razgledati radnim danom, u radno vrijeme galerije „Zvonimir“ od 10 do 18 sati.

Na Godišnjoj izložbi karikatura članova HDK, društvo je ponovno iskoristilo priliku da predstavi veliki broj hrvatskih autora, one najpoznatije koji objavljuju karikature u dnevnom tisku ali i one manje poznate široj hrvatskoj javnosti koji objavljuju karikature u lokalnim listovima ili vrijedno skupljaju nagrade na međunarodnim festivalima karikature. Na izložbi, koja se tradicionalno održava već 34 godine koliko udruga i djeluje, bit će izloženo 150  radova.

Zaseban veći prostor ovogodišnje izložbe dobit će članice Hrvatskog društva karikaturista Nataša Rašović, Ana Gezi, Mila Lončar i Zrinka Ostović koje su na žalost njihovih kolega u velikoj manjini u društvu.

Izložbu prati katalog koji će osim sudionika dobiti i posjetitelji otvorenja izložbe.

Hrvatsko društvo karikaturista
je osnovano 1985. godine, okuplja gotovo sve hrvatske karikaturiste s ciljem promicanja karikature u Hrvatskoj kao i promicanja hrvatske karikature u svijetu. HDK tijekom godine organizira izložbe u brojnim hrvatskim gradovima a među najznačajnije svako pripada  međunarodni festival koji se pod nazivom „Zagreb“ ove godine organizirao po 24. puta, što je u svijetu karikature respektabilan broj. Važno je također spomenuti i predstavljanja hrvatske karikature u inozemstvu, pa je tako počevši od 2011. godine HDK predstavilo svoj rad u Norveškoj, Francuskoj, Turskoj, Austriji, Belgiji, BiH i Crnoj Gori.

Izložbe karikatura imaju posebnu važnost posljednjih godina u kojima je karikatura gotovo potpuno i to sasvim neopravdano izgubila svoje mjesto u hrvatskim tiskanim medijima. Dokaz velikog interesa publike za karikaturu je i nedavna izložba Nika Titanika, jednog od rijetkih hrvatskih karikaturista koji radi dnevnu novinsku karikaturu, otvorena u Muzeju Mimara.