Preskočite na glavni sadržaj

10. međunarodni kazališni festival 'GavranFest', Prag

U organizaciji Udruge Lastavica, od 7. do 12. listopada 2019. godine, u Pragu će se održati deseti GavranFest, međunarodni kazališni festival posvećen hrvatskom književniku Miri Gavranu. 
vrijeme: 07.10.2019.
mjesto: Prag, Češka
url: https://lastavica.org/gavranfest-2019/

Na njemu će ove godine  sudjelovati kazališta iz  šest zemalja: Češke, Slovačke, Albanije, Srbije, Mađarske i Hrvatske, dok će se predstave izvoditi u tri kazališta koja su smještena u centru Praga: Kazalište STUDIO DVA, Kazalište NA PRADLE i Kazalište PALACE. Selektor i producent festivala  je František Karoch, dok je ravnatelj festivala Nenad Bojić.

Festival će se otvoriti svečanom 200. reprizom Gavranove komedije Sve o ženama u izvedbi Kazališta STUDIO DVA iz Praga. Kao i u prethodnim izdanjima Festivala održavati će se i brojni popratni programi među kojima treba istaknuti promociju dviju Gavranovih knjiga na češkom jeziku, okrugli stol na kome će sudjelovati prevoditelji, redatelji, glumci i producenti, te projekcija dokumentarca MIRO GAVRAN scenarista i redatelja Zdravka Fučeka u produkciji Hrvatske radio televizije s prijevodom na češki jezik. Zadnji dan festivala bit će posvećen  Hrvatskoj, tada će Kazalište ŽAR PTICA izvesti Gavranovu dramu za djecu "Kako je tata osvojio mamu", a kazalište HISTRION Gavranovu satiru "Tajkuni". Pošto je Miro Gavran prvi hrvatski veleposlanik kravate, festival će  zatvoriti "kravata party" na kome će se Česi podsjetiti da je Hrvatska domovina kravate.

GavranFest je kazališni festival na kome se izvode drame i komedije hrvatskog književnika Mire Gavrana. Festival je pokrenut 2003. godine u Kazalištu Jana Palarika u gradu Trnavi u Slovačkoj, gdje je djelovao do 2009. i imao četiri izdanja. Potom se 2013. godine održao u Teatru Ludowy u Krakovu u Poljskoj, a od 2016. djeluje u Pragu u Češkoj. U veljači 2019. godine Festival se održao u Augsburgu u Njemačkoj u Sensemble Theatreu". Gavran je jedini živući pisac u Europi koji ima kazališni Festival njemu posvećen, a koji se održavao izvan njegove domovine u 4 zemlje. Miro Gavran je do sada imao više od 350 kazališnih premijera na svim kontinentima u 40 zemalja, koje je vidjelo više od 4 milijuna gledatelja. (DHK)

Program (.pdf)