izložba

Sve 4 u zrak - izložba u Studiju Golo Brdo


vrijeme: 05.08.2017.
mjesto: Golo brdo, Rovinjsko selo

U Studiju Golo Brdo, Rovinjsko Selo, u subotu 5. kolovoza u 20.30 sati, otvara se izložba pod nazivom Sve 4 u zrak koja će predstaviti video-instalaciju Vladimira Freliha & Ane Petrović.

Sve 4 u zrak, 4 kanalna video instalacija/projekcija, HD video, 4x10 min., loop, 2017

Uvriježeno razmišljanje o proizvođačima umjetnosti je da su neefikasni, spori, da se često ne mogu odlučiti kad bi, što bi ili da li bi uopće trebali nešto raditi. Svi ti ne baš laskavi epiteti, kako za ovu tako i za prošle društvene zajednice, mogu se opisati jednom rečenicom; umjetnice i umjetnici su teret društvu koje ih mazi i pazi, a za uzvrat oni ljenčare i rade probleme tamo gdje ih nema.

Sve 4 u zrak je performativna video instalacija koja navedenu tezu uopće ne dovodi u pitanje već istu segmentiranim kadrovima iz višednevnog boravka na Golom Brdu potvrđuje. Ako je nekada nešto bilo upitno - to s ovim radom prestaje biti.

Kako drugačije ocijeniti količinu umjetničkog rada dok gledamo nekog kako bezgranično dugo sjedi i zuri u jednu točku, tek s vremena na vrijeme pomakne glavu na drugu stranu ili prekriži, ovaj put lijevu nogu preko desne. U evolucijskom ubrzanju i moru hiper atributa i mjerljivih dostignuća, današnji umjetnik/ca je dokaz evolucijske neosjetljivosti prema superlativima sveopćeg ubrzanja.

Ironija ne podrazumijeva provokaciju ekonomičnosti kada je sama sebi prirodna - kao što je razina intelektualnog, prostornog, materijalnog i vremenskog kvantiteta potrebna za nastajanje bilo čega, što je činjenica koja vrijedi i za umjetnički rad.
 

(D.H.F., 02.08.2017)