Preskočite na glavni sadržaj

Demokratizacija kulture sjećanja u Drnišu i Kninu

U Drnišu i Kninu će se od 21. do 26. rujna održati program Demokratizacija kulture sjećanja. Riječ je o višegodišnjem projektu umjetnice Kristine Leko o spomenicima kao mjestima sjećanja, u produkciji umjetničke organizacije Otvoreni likovni pogon.
vrijeme: 21.09.2019.
mjesto: Drniš / Knin
url: http://www.otvorenilikovnipogon.org/
 

Projekt se provodi u različitim gradovima Hrvatske kao ciklus otvorenih razgovora i tribina s građanima i građankama o spomenicima u njihovoj sredini, s ciljem razvoja demokratske rasprave o spomenicima, povijesti i spomeničkoj baštini. U 2018. godini projekt je realiziran u Šibeniku i Vodicama a ove se godine organizira u Drnišu i Kninu.

 

Projekt polazi od pitanja: Što mislite o spomenicima u Vašem gradu? Kakve biste spomenike željeli vidjeti u svojoj sredini? Hoće li se spomenici podizati u budućnosti, kako će izgledati? Kako još možemo obilježiti sjećanje na nama važne događaje i osobe a da u tome svi sudjelujemo?

 

Dio programa odviti će se u formi učeničkih radionica u lokalnim srednjim školama, a dio kao radionice s građanstvom i tribine za javnost, prema slijedećem rasporedu:

 

Drniš, gradski trg Poljana:

Subota, 21. rujna u 11 h – javni razgovor/tribina

 

Knin, dvorana Studentskog doma „Fra Lujo Marun“, Krešimirova 22:

Srijeda, 25. rujna u 18 sati – radionica s građanstvom

Četvrtak, 26. rujna u 18 sati – javni razgovor/tribina

 

Program je otvoren za građane i građanke svih generacija!

 

Demokratizacija kulture sjećanja je višegodišnji program umjetničke organizacije Otvoreni likovni pogon koji propituje, traži i želi pospješiti proces demokratizacije sjećanja i osnažiti običnog čovjeka ukazujući na njegovu motivaciju i pravo na sjećanje/komemoraciju. Riječ je o programu hibridnog formata koji je interdisciplinaran, participacijski i multimedijalan. Kroz razgovore, radionice, tribine i putujuću izložbu cilj je zajedno s građanima detektirati moguće strategije rekoncilijacije i liječenja neuralgičnih točki kolektivnog sjećanja. Sve faze projekta i građu s pojedinih lokacija prezentiraju se  kroz manju mobilnu izložbu i online arhiv projekta.

 

Program je dio redovnih aktivnosti Umjetničke organizacije Otvoreni likovni pogon koju u 2019. podržava Zaklada „Kultura nova“. Projekt Demokratizacija kulture sjećanja realizira se uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH. Dio programa u Kninu provodi se u suradnji s Narodnom knjižnicom Knin i Srednjom školom Lovre Montija, u Drnišu sa Srednjom školom Ivana Meštrovića – Drniš.

 

Otvoreni likovni pogon – OLP je neprofitna umjetnička organizacija osnovana 1997. godine, koja djeluje na području društveno angažirane umjetnosti i demokratizacije kulture, s težištem na umjetnosti u zajednici, umjetnosti u javnom prostoru te participativnoj umjetnosti, koju pak stavlja u funkciju razvoja demokratičnosti društva. Projektni rad usmjeren je poticanju dijaloga u zajednici o problemima od javnog i lokalnog interesa.


Autorica projekta Demokratizacija kulture sjećanja je Kristina Leko (1966.), ak.slikarica, M.A. Art in Context, pro-bono voditeljica organizacije Otvoreni likovni pogon, docentica na Umjetničkom sveučilištu u Berlinu (UdK). Specijalizirala se u području participacijske umjetnosti (community art), umjetnosti u javnom prostoru. Počevši od 1999. pokrenula je, realizirala i u partnerstvu producirala niz opsežnih, katkad višegodišnjih, projekata umjetnosti u zajednici u suradnji s različitim socijalnim skupinama, te sa različitim kulturnim i socijalnim ustanovama u Hrvatskoj, BiH, Austriji, Mađarskoj, Njemačkoj, Češkoj, Nizozemskoj, Poljskoj, SAD, Italiji) sa ciljem socijalne interakcije i emancipacije.