izložba

Zlatko Kopljar: Prazno / Empty


vrijeme: 21.07.2017. - 18.08.2017.
mjesto: Muzej suvremene umjetnosti Istre, Sv. Ivana 1, Pula

Izložba Zlatka Kopljara pod nazivom Prazno/ Empty otvara se u Muzeju suvremene umjetnosti Istre u Puli, u petak, 21. srpnja 2017. u 20,30 sati.

Zlatko Kopljar na umjetničkoj je sceni intenzivno prisutan od početka 90-ih godina, te je danas jedan od najznačajnijih hrvatskih suvremenih vizualnih umjetnika koji je svojim radovima podjednako prisutan u zemlji i inozemstvu. Interes hrvatske i svjetske kritike stekao je prvenstveno koncentriranim i kontinuiranim usmjerenjem svog umjetničkog diskursa na društvene traume današnjice, odnosu prema centrima moći, preispitivanju uloge muzejskih institucija te pitanju smisla i opstanka umjetnosti. Njegov vizualni izraz odlikuje  narativna eksplicitnost realizirana minimalističkim sredstvima, inzistiranje k složenom i problemskom pristupu suvremenosti smislenom uporabom različitih recentnih umjetničkih medija, te etičnost misli i samog umjetničkog čina.
Svoje radove, od sredine dvijetisućitih godina umjetnik naslovljuje akronimom „K“ kojem pridodaje redni broj umjetničkog projekta čime oponaša agresivnost marketinškog postupka, odnosno profinjeno kritizira konzumerizam i njegove nehumane zakonitosti. Slovo „K“ ne potječe od autorovog prezimena, već riječi konstrukcija, a podrazumjeva jedinstvo mentalnog i fizičkog procesa u tvorbi umjetničkog rada o čemu sam autor kaže: ...“Naziv konstrukcija izabrao sam budući su glavni razlozi moga rada uvijek bili gradbene prirode, pri čemu mislim na građenje odnosa unutar samoga rada i, što je bitnije, odnosa rada i promatrača. Zamisao je da se interakcijom rada i promatrača stvori novi konstruktivni prostor u kojem se traže odgovori na postavljena pitanja ili se markira problematski prostor“. Na izložbi u Muzeju suvremene umjetnosti Istre / Museo d'arte contemporanea dell'Istria pod nazivom „PRAZNO / EMPTY“, Zlatko Kopljar izložiti će četiri rada nastala u razdoblju od 2012. do 2017. godine koji se mogu sagledati kao smisaona cijelina realizirana u mediju instalacija i video filmova. Radi se o kompleksnim instalacijama gdje Kopljar propituje svoj odnos prema muzejskim institucijama koje doživljava kao zatvoreni eksluzivan sistem u kojem više nije bitna umjetnost, već pozicije moći i vladavina novca. Kopljar sagledava nove muzeje suvremene umjetnosti kao institucije u kojima vladaju nova pravila koja će postupno ukinuti funkciju muzeja kao živog organizma, riznicu umjetničke memorije i kao kreativne ideje te da će sukladno svjetskom korporativnom diktatu i u njima nastupiti estetska, etička, intelektualna i individualna - praznina. / Mladen Lučić

Kustosi izložbe:
Mladen Lučić
Ketrin Milićević Mijošek

Zlatko Kopljar rođen je Zenici (Bosna i Hercegovina) 05. 03. 1962. godine. Matematičku gimnaziju završio je u Slavonskom Brodu 1980., a nakon studija na Višoj grafičkoj školi u Zagrebu upisuje se 1986. na Academia di Belle Arti u Veneciji gdje je diplomirao slikarstvo u klasi prof. Carmela Zottija 1991. godine. Boravi u New Yorku tri mjeseca 2003. godine kao stipendist  Franklin Furance Grant for performance Art, New York. Izlagao je u zemlji i inozemstvu na velikom broju samostalnih (Stadslimiet, Antwerpen, Begija; Galeria Isabella Czarnowska, Berlin, Njemačka; Kunststation Sankt Peter, Köln, Njemačka; Galeria Suzy Shammah, Milano, Italija; Oratorio di san Lodovico, Venecija, Italija; Minoritengalerie, Steirische Herbst, Graz, Austrija; The Kitchen, New York, USA; Gallery Manes, Prag, Češka; Galerija Kapelica, Ljubljana, Slovenija; Muzej savremene umetnosti, Novi Sad, Srbija; Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb; Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka) i skupnih izložbi (26. Biennale Sao Paolo, Brazil, 2004., Luc Tuymans the Reality of the Lowest Rank, Brugge, Belgija, 2010; Rohkunstbau XIX, Berlin, Njemačka, 2013.; Open City Festival, Lublin, Poljska, 2013...).
Radovi mu se nalaze u zbirkama Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Galerije Moderne umjetnosti u Zagrebu, Filip Trade kolekciji u Zagrebu, kao i u mnogim privatnim zbirkama. Dobitnik je Ekumenske nagrade zaklade Biblija i kultura, Stuttgart, 2011. Živi i radi u Zagrebu.

Izložba je uvrštena u popratni program  64. Pula Film Festivala, realizirana je uz podršku Upravnog odjela za kulturu Istarske županije, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Pule, a može se pogledati do 18. kolovoza 2017. godine.

Radno vrijeme Muzeja: od 10.00 do 22.00 sata, svakim danom osim ponedjeljka i blagdana.

https://www.facebook.com/MSUIMACI/

http://zlatkokopljar.com/
 

(D.H.F., 18.07.2017)

Tagovi: Zlatko Kopljar