nagrada

Predstavnice HČD-a preuzele Nagradu za inovativnu promociju čitanja u Europi


vrijeme: 03.07.2017.
mjesto: Madrid, Španjolska

Predstavnice Hrvatskoga čitateljskog društva, koje u partnerstvu s udrugom Roditelji u akciji ‒ RODA provode Čitateljski program za zatvorenike i djecu, preuzele su 3. srpnja 2017. godine u Madridu Nagradu za inovativnu promociju čitanja u Europi za 2017. godinu.  

Nagradu je dodijelila najveća svjetska organizacija za promicanje pismenosti ILA (International Literacy Association ‒ https://www.literacyworldwide.org/).

Nagradu su Snježani Berak i Kristini Čunović, predsjednici i dopredsjednici Hrvatskoga čitateljskog društva, uručili Douglas Fisher, dopredsjednik ILA-e iz SAD-a, predsjednica EU odbora ILA-e Renate Valtin i predsjednica Udruge europskih čitateljskih društava (FELA) Ann-Sofie Selin.

Predstavnice Hrvatskoga čitateljskog društva sudjelovale su na 20. europskoj konferenciji o pismenosti (http://aelemadrid2017.com/en/xx-european-conference/) čija je ovogodišnja tema „Izazov za 21. stoljeće ‒ Poticanje jednakosti suradnjom čitateljskih zajednica“. Konferenciju su organizirale Španjolska udruga za čitanje i pisanje (AELE) i Sveučilište Complutense iz Madrida (UCM), a trajala je od 3. do 6. srpnja 2017. godine.

Članice HČD-a Kristina Čunović, Snježana Berak i Ljiljana Sabljak u suradnji s Ivanom Zanze iz RODA-e u okviru Čitateljskoga programa razvile su i održavaju jednodnevne radionice za zatvorenike i osoblje, priredile su priručnik za provedbu čitateljskoga programa i listu kvalitetnih slikovnica i knjiga za djecu i mladež koje su nabavljene u okviru projekta za zatvore.

Pilot-projekt provodio se u Kaznionicama u Glini i Lepoglavi te u Kaznionici i zatvoru u Požegi među očevima. Očevi su dobili slikovnice i knjige među kojima su mogli izabrati priču za svoju djecu. Priču su čitali obraćajući se svomu djetetu, a snimku na CD-u i slikovnicu ili knjigu uz podršku zatvorskih službenika poslali su djetetu. Troškovi knjiga, CD-a i poštanski troškovi osigurani su iz sredstava Ministarstva socijalne politike i mladih (2015./'16.) te Ministarstva pravosuđa RH (2016. ‒ 2018.).

Čitateljski program (http://www.roda.hr/udruga/projekti/citalacki-program-za-roditelje-i-djecu-u-kaznionicama/) od ove se godine provodi u svim kaznenim tijelima u Hrvatskoj, a svrha mu je povezivanje djece i roditelja koji su u zatvorima putem aktivnosti čitanja naglas. 

 

(D.H.F., 13.07.2017)