Preskočite na glavni sadržaj

Veliko finale koncertne sezone u 'Zajcu' uz Michaila Lifitsa i Yordana Kamdzhalova

Orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca svoju iznimno uspješnu sezonu završava grandioznim finalom pod dirigentskim vodstvom svog šefa dirigenta Yordana Kamdzhalova i uz nastup svjetske pijanističke zvijezde Michaila Lifitsa. Riječ je o simfonijskom koncertu 'Rahmanjinov, Čajkovski' koji je na programu riječkog 'Zajca' u srijedu, 19. lipnja, u 19,30 sati.
vrijeme: 19.06.2019. 19,30 h
mjesto: Rijeka; HNK Ivana pl. Zajca, Uljarska 1
url: http://www.hnk-zajc.hr
Na programu koncerta dva su djela, oba među najpopularnijim i najprepoznatljivijim djelima klasičnog repertoara: romantični Drugi koncert za klavir i orkestar Sergeja Rahmanjinova te moćna Peta simfonija Petra Iljiča Čajkovskog, jedna od najpoznatijih simfonija svih vremena.

 

Prvi dio koncerta obilježit će izvedba Drugog klavirskog koncerta Rahmanjinova, što ga sviraju samo najvještiji pijanisti. A uz riječki orkestar će nastupiti solist, pijanistički virtuoz Michail Lifits koji u Rijeku stiže nakon što je nastupio na nekim od najvažnijih svjetskih koncertnih podija te svojom iznimnom muzikalnoću vrlo brzo na sebe skrenuo pažnju cijelog glazbenog svijeta. Od 2009. godine kada je pobijedio na 57. međunarodnom pijanističkom natjecanju Ferrucio Busoni, oduševljava publiku i kritiku nastupajući u mnogim prestižnim dvoranama kao što su, spomenimo samo neke, Carnegie Hall i Lincoln Center u New Yorku, Philharmonie u Berlinu, Herkulessaal i Philharmonie u Münchenu, liLaeiszhalle u Hamburgu, Sala Verdi u Milanu, Tonhalle u Zürichu, Concertgebouw u Amsterdamu ili Palais des Beaux-Arts u Bruxellesu. Od 2011. ekskluzivni je umjetnik za Decca Classics. Njegov debitantski CD, koji je izašao 2012. godine s djelima W. A. Mozarta, dobio je izvrsne kritike, bez iznimke, a dobio je i naziv "CD mjeseca" mnogih vodećih časopisa klasične glazbe i radio postaja.


Michail Lifits rođen je 1982. u Taškentu (Uzbekistan), a preselio se u Njemačku u dobi od 16 godina i od tada živi u Hannoveru, gradu s kojim osjeća čvrstu vezu, i umjetnički i kulturno. Od 2014. godine je "Steinway Artist".


Renomirani svjetski kritičari napisali su o nastupima Michaila Lifitsa:


 „Svojim zrelim zvukom, punim mudrosti, svojim senzibilnim, nježno uravnoteženim dodirom i svojom interpretativnom zrelošću, Michail Lifits očarava i publiku i kritiku” (Süddeutsche Zeitung); „Svirao je čisto artikuliranim dodirom i lijepim frazama... Pružio je toplinu, intimnost i raspjevani ton“ (The New York Times), „Bio je to jedan od sjajnih klavirskih recitala, izveden sa stilom i elanom vodećih umjetnika, od onih iz prošlosti pa do današnjih generacija, koji su u mojoj dugoj memoriji, uspjeli uhvatiti istinsku bit“ (Music and Vision).


Inače, Drugi koncert za klavir i orkestar u c-molu Sergeja Rahmanjinova epska je skladba i jedno od najvećih djela klavirske literature koja oduševljava blistavim bravurama i melodijom toliko trajnih vrijednosti da joj nisu odolili ni Frank Sinatra (Full moon and empty arms) ni Eric Carmen i Celine Dion (All by myself).
 

U drugom dijelu večeri na programu je dramatična i melodijski bogata Peta simfonija Petra Iljiča Čajkovskog koji je njome donio svijet obilježen krajnjim kontrastima i iznenadnim klimaksima u izrazito živopisnim orkestralnim bojama.