obljetnica, proslava

40. godina Centra za kulturu Novi Zagreb


vrijeme: 05.05.2017. 19:00
mjesto: Trg Narodne zaštite 2, Zagreb
organizator: Centar za kulturu Novi Zagreb

Centar za kulturu Novi Zagreb i Galerija Vladimir Bužančić pozivaju na obilježavanje 40. obljetnice svoga osnivanja, koja započinje u petak, 5. svibnja, u 19:00 sati.
Program obilježavanja možete preuzeti ovdje.
 
Na sadašnjem području Novoga Zagreba 1955. godine osnovana je općina Remetinec koja je samostalno djelovala do 1967. godine, kada je pridružena jedinstvenoj općini Grad Zagreb, a zatim je 1974. osnovana općina Novi Zagreb koja je djelovala sve do 1990., kada je ponovno pridružena jedinstvenoj općini Grad Zagreb. Od 1977. Grad Zagreb podijeljen je na 17 gradskih četvrti. Centar za kulturu Novi Zagreb djeluje u sklopu gradske četvrti Novi Zagreb zapad.
Centar za kulturu Novi Zagreb i Galerija Vladimir Bužančić (nekada Spektar) osnovani su 5. svibnja 1977. godine odlukom Skupštine općine Novi Zagreb, na inicijativu Samoupravne  interesne  zajednice  kulture  Novi  Zagreb.
Zgrada Centra za kulturu Novi Zagreb, u kojoj je bila i prva novozagrebačka kinodvorana, izvorno je projektirana kao Vijećnica općine Remetinec. Vijećnicu je projektirao Vladimir Turina 1957. i 1958., a u idejnom rješenju projekta surađivao je i Boris Magaš. Projekt je razrađen u Projektnom birou Löwy. Građevinska dozvola za kinodvoranu izdana je 1962., a uporabna 1963., i tada je kinodvorana s 500 sjedala svečano otvorena. Zgrada ima razveden tlocrt koji oblikom slova L i transparentnom staklenom stijenom koja odvaja unutarnje i vanjsko stubište upućuje na ideju prožimanja unutarnjeg i vanjskog prostora, parkova uokolo zgrade i trga ispred zgrade koje je  projektirao arhitekt Branko Berc, u sklopu urbanističkog i hortikulturnog rješenja naselja Remetinečki gaj. Uz kinodvoranu, od 1963. godine u zgradi je djelovalo i Narodno sveučilište Remetinec, a od 1977. u istom objektu djeluje Centar za kulturu Novi Zagreb, koji je tada bio jedina ustanova za kulturu na novozagrebačkom području.
 
Centar za kulturu Novi Zagreb od svojih početaka do danas ostvaruje široki raspon kulturnih i edukativnih programa. Uz mnogobrojne zapažene koncerte ozbiljne glazbe, jazza i ostale glazbene žanrove, kazališne predstave za djecu, radionice, tečajeve, Centar je prepoznatljiv po izložbama suvremene vizualne umjetnosti kojih je nositelj Galerija Vladimir Bužančić. Njegujući visoke profesionalne standarde i zasnivajući programsku koncepciju na aktualnim društvenim i likovnim temama, Galerija VB surađuje s etabliranim vizualnim umjetnicima iz čitave Hrvatske i inozemstva, no jednako tako promovira osobito nadarene mlade umjetnike. Svojim kontinuiranim suradnjama s renomiranim galerijskim institucijama u Osijeku i Puli, potom u Sloveniji, Mađarskoj i Češkoj, Galerija nastoji primiti utjecaje i ostaviti svoj trag u širem kulturnom  prostoru, ne zaboravljajući pri tome poslanje koje ima u lokalnoj zajednici. Danas, nakon 40. godina postojanja, Centar za kulturu Novi Zagreb prepoznatljiv je kao multimedijalni centar kreativnog stvaranja i produkcije kulturnih programa za širu kulturnu javnost te partner u kulturnim inicijativama lokalne zajednice.
 

(L.V., 27.04.2017)