predstava

Gostovanje predstave 'Naše nasilje i vaše nasilje' u Hamburgu


vrijeme: 28.04.2017. - 29.04.2017.
mjesto: Njemačka; Hamburg

Predstava 'Naše nasilje i vaše nasilje' Olivera Frljića, 28. i 29. travnja gostuje na KRASS – das Kultur Crash Festivalu u kultnom Kampnagelu u Hamburgu. Ovogodišnje izdanje Festivala stavlja nasilje u središte umjetničke analize i rasprave te sagledava rastuću globalnu agresiju i teror iz što više perspektiva.

Predstava je nastala u međunarodnoj koprodukciji koju, uz riječki HNK Ivana pl. Zajca, čine HAU Hebbel am Ufer iz Berlina (Njemačka) Wiener Festwochena iz Beča (Austrija), Slovensko mladinsko gledališče iz Ljubljane (Slovenija), Kunstfesta iz Weimara (Njemačka), Zürcher Theater Spektakel iz Züricha (Švicarska) i sarajevski Festival MESS (BiH).
 
Predstava  „Naše nasilje i vaše nasilje“ bit će također  izvedena u ponedjeljak, 24. travnja u HNK Split s početkom u 20 sati, u sklopu 27. Marulićevih dana.
 
Inspirirana kultnim romanom Petera Weissa Estetika otpora, predstava „Naše nasilje i vaše nasilje“ širom otvorenih očiju promatra Europu naivno zatečenu izbjegličkom krizom, Europu koja spremno zaboravlja na svoju kolonijalnu prošlost dok jednako tako spremno i s iskešenim zubima zatvara granice tisućama onih koji bježe upravo pred posljedicama europske i američke politike.
 
Stoga  predstava postavlja neka neugodna pitanja: Jesmo li svjesni da naše blagostanje ovisi o tisućama mrtvih na Bliskom Istoku? Kupujemo li savjest svojom deklarativnom solidarnošću? U trenutku u kojem svjedočimo jednoj od najvećih svjetskih kriza nakon Drugog svjetskog rata, trebamo li se s ponosom nazivati Europljanima ili se Europe trebamo sramiti? Jesmo li spremni snositi posljedice europske stoljetne arogantne dominacije? Oplakujemo li jednako žrtve terorističkih napada u Parizu i Bruxellesu, kao i onih u Bagdadu?
 
Predstava je premijerno izvedena u svibnju 2016. na jednom od najprestižnijih i najvažnijih europskih kazališnih festivala Wiener Festwochenu u Beču. Potom je izvođena na turneji po različitim europskim pozornicama: u Weimaru, Berlinu, Sarajevu, Subotici, Ljubljani, Cluju, Bydgoszczu...
 
U predstavi igraju članovi glumačkih ansambala riječkog Zajca i Slovenskog Mladinskog gledališča: Barbara Babačić, Daša Doberšek, Uroš Kaurin, Dean Krivačić, Jerko Marčić, Nika Mišković, Draga Potočnjak, Matej Recer i Blaž Šef.

Dramaturg predstave je Marin Blažević, scenografiju potpisuje  Igor Pauška, kostimografiju Sandra Dekanić, oblikovanje svjetla Dalibor Fugošić, a asistentica redatelja je Barbara Babačić.

(R.P.B., 20.04.2017)