predstavljanje

Readymade Ilica je u pripremi!


vrijeme: 05.05.2017. - 12.05.2017.
mjesto: različite lokacije, Ilica, zagreb
organizator: Projekt Ilica

Na konferenciji za medije održanoj u utorak 11.4.2017. u 12.00 na adresi Ilica 69 u Zagrebu, u prostoru nekadašnje tvornice zatvarača MEGA, predstavljen je Projekt Ilica i njegov prvi program – festival Readymade Ilica!

Na konferenciji za medije članovi organizacije Projekta Ilica – Ivana Nikolić (predsjednica Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija –HKKKKI), Aleksandar Battista Ilić (dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu) i Maja Kolar (predstavnica dizajnerskog kolektiva OAZA) - te Sanja Cvetko Jerković (pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Zagreba ) predstavili su ovaj višegodišnji  projekt čiji je glavni cilj revitalizacija mikrolokacija Ilice kroz sinergiju kulture i kreativnih industrija, kao i program festivala Readymade Ilica koji će se prvi put održati od 5.5. do 12.5.2017. na 5 lokacija na Ilici.
 
Govornici su opisali Projekt Ilica kao multidisciplinaran projekt čiji je cilj osmisliti nove modele upotrebne uloge trenutno zapuštenih i nekorištenih prostora u Ilici, kao i iznova osmisliti ulogu glavne gradske ulice, očuvati njezine proizvodne obrte te sačuvati, ali i otvoriti nove kulturne sadržaje jer unatoč zapuštenoj urbanoj infrastrukturi Ilica je simbolički i prepoznatljiv topos Zagreba. Ukoliko niste znali, Ilica je jedna od najdužih i najstarijih ulica u Zagrebu i broji više od 500 adresa. Potez od Frankopanske ulice preko Britanskog trga sve do Trga Franje Tuđmana stavljen je u fokus prve faze istraživanja Ilice. Festival će, kao višedimenzionalno multidisciplinarno događanje, kroz kulturne sadržaje, šetnje, interakcije, edukativne radionice, predavanja, prezentacije te podruštvljenu kulturu blisku lokalnoj afirmirati u zajednici novo vrijeme bogatog Iličkog kulturnog života koristeći inovativne alate, nove tehnologije i komunikacijske materijale.
 
Ivana Nikolić, predsjednica HKKKKI-a, istaknula je: „Projekt Ilica bavi se reinvencijom vrijednosti lokacije, zajednice, umjetnosti, s kojima se razvija svijest o tome kako niti jedan segment društva ne može biti zatvoren i samodostatan. Promišljanje samih sebe kroz prostorno i vremensko kretanje zajednice, te suočavanje s kritikom i promjenom dovodi do poboljšanja kvalitete života. Projekt Ilica kroz sinergijske akcije sa stanovnicima Ilice i dionicima kreativnih i kulturnih industrija započet će kritičko i konstruktivno promišljanje soft modela regeneracije ove mikrolokacije.“
 
Stoga, rezervirajte termin od 5. do 12. svibnja 2017. za festival Readymade Ilica!
 
Prvim predstavljanjem projekta koji će se razvijati narednih 5 godina, festival Readymade Ilica na 5 lokacija svojim će akcijama i intervencijama ukazati na važnost participativnog i kolaborativnog rada, kako umjetničkih, tako i drugih oblika, te ekonomiju razmjene, solidarnosti i inkluzije. S obzirom da je program festivala jasno usmjeren na revitalizaciju same ulice, kao i praznih prostora u njoj, aktiviranjem kreativne i kulturne industrije ukazat će se na aktivnu ulogu kulture u oblikovanju života i izgradnje identiteta lokalne zajednice.
 
Festival ćemo službeno otvoriti u petak, 5.5.2017. u 19.00 sati, izložbom „Nastalo u Ilici“ dizajnerskog kolektiva OAZA.
 
Program pratite na www.projektilica.com.
 
Konzorcij Projekta Ilica čine:
HKKKKI, Grad Zagreb, Akademija likovnih umjetnosti, Hrvatska obrtnička komora, OAZA, Studij dizajna, MUZE, Sedmi kontinent, Hrvatsko društvo nezavisnih profesionalaca, Odraz, Lucija Mandekić & Marko Mišković, Secret Zagreb, Krešimir Galović, Alica Pancer, 24 SATA
 
             
 
 
 
 
 
 
 
 
 

(L.V., 12.04.2017)