izložba

Izložba 'Music & Forms' Aide Hebib Raguž u Dubrovniku


vrijeme: 08.04.2017. - 16.04.2017.20,00
mjesto: Dubrovnik; Galerija Flora
organizator: Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik poziva na otvorenje izložbe 'Music & Forms' Aide Hebib Raguž koje će se održati u Galeriji Flora, u subotu, 8. travnja, u 20 sati. Izložba je otvorena do 16. travnja.

Što zamjećuje pogled izvana? Tek poziv stvari; najprije čistu sliku zatvorenoga tijela koje naviješta svoju nutrinu... No, tu je naš vid koji opnu predmeta gledajući preobražava i stvara našu sliku. Pa kad vid u neponovljivim pretvorbama iz privremenog i pokretnog stvori idealno i cjelovito, reći ćemo da je umjetnica ostvarila svoj cilj. Sa zgotovljenom slikom odlazimo dalje, nosimo njezinu poruku. A poruka umjetnice Aide Hebib Raguž jest izložena intervencija u prostoru lapadske galerije Flora - skulptura, volumen u prostoru, totem. Sa svojih 18 ploha i njihovim kombinacijama koje se mogu zamisliti ili posložiti jer je konstrukcija pokretna, to nam kiparsko djelo pokušava sugerirati vezanost energije i oblika, glazbe i skulpture, osjećaja i materije, duhovnog i tjelesnog.

Četirima oblim formama postavljenim jednom na drugu autorica nas poziva  da gledamo, da sudjelujemo. Na svaki naš pomak vizure odgovara svojim pomakom; metamorfoza je moguća svakog trenutka a rezultat nepoznat. Taj nas totem dječji zavodljivo uvlači u svoju priču. Plohe obojanog gipsa ne skrivaju poteze kojim su oblikovane; boje su jake i čiste. Doprinosi oblika, boje, svjetla, pokreta i zvuka spajaju se u cjelinu koja dobro ukazuje na značenje grčkoga (plassein) i latinskoga (sculpere) izvornika za riječ koja označava kiparenje: oblikovanje. Četiri segmenta ove konveksno-konkavne forme u prostoru podsjećaju na postojanje četri elemenata koji tek s međusobnim povezivanjem, koje nastaje u duhu promatrača te osjećajima i mislima koje kod promatrača izazovu, dobivaju puni smisao – kvintesenciju (quinta essentia, peti element). Dijalog je uspostavljen: energija totema izloženoga u prostoru doprla je do gledatelja i potaknula ga na razmišljanje. A svaki totem po definiciji posreduje i točno određenu poruku i označava povezanost među onima koji tu poruku osjete.

Doista, nije samo najjednostavnije reći da je pred nama trodimenzionalni umjetnički oblik u prostoru (naslovljen: Music & Forms); to doista jest ukupnost oblika koji nam govore o razmišljanju autorice o povezanosti duha i materije.
Ivan Viđen

(M.K., 05.04.2017)