nagrada, djeca, mladi

Sanja Pilić po treći put dobitnica Nagrade 'Grigor Vitez'


vrijeme: 28.03.2017.
organizator: Savez društava Naša djeca Hrvatske

 Sanja Pilić dobitnica je Nagrade 'Grigor Vitez' za književni tekst za mlade u 2016.
Književni talent i sposobnost prilagodbe dječjem svijetu u književnim ostvarenjima Sanje Pilić  još jednom je dobilo svoju potvrdu u obliku Nagrade koju ova spisateljica dobiva po čak treći put.
 
Savez društava Naša djeca Hrvatske prošli je tjedan organizirala 49. dodjelu Nagrade “Grigor Vitez” za tekst i ilustracije u knjigama za djecu i mladež za književnu produkciju u 2016. godini. Svečanost dodjele Nagrade održana je u K.D. Vatroslav Lisinski.
Ova nagrada najstarija je književna nagrada u Hrvatskoj, a njezinu dodjelu ove godine podržali su Ministarstvo kulture, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Grad Zagreb. U 2016. godini u konkurenciji je bilo ukupno 92 knjige iz produkcije 28 nakladnika
 
Sanja Pilić, uvijek nasmijana i vedra, prilikom primanja nagrade izvrsno se uklopila u program koji su vodili glumci u kazalištu „Prijatelj“. Glumci Selma Mehić, Hrvoje Zalar i Filip Riđički  pripremili su pravu malu predstavu pri predstavljanju svih dobitnika Nagrade i oživjeli stihove nezaboravnog i vječnog Grigora Viteza.
„Specifičnost ovoga romana, a mogli bismo zaključiti – i autoričina stila uopće – jest u tome da beskompromisno obrađuje tabu teme, ali je njezin fokus primarno na protagonistima koji su sasvim realni, obični i normalni. Usto, autorica čitatelju ne nameće karakterizaciju likova već dopušta njihovo postepeno otkrivanje. Riječ je o romanu koji vjerno preslikava svakodnevicu suvremenih mladih, čak i kada se susreću s težim životnim izazovima.“, obrazložili su članovi žirija.
 
Sanja Pilić je u svojem novom romanu za mlade „Pošalji mi poruku!“ uspjela uvjerljivo progovoriti iz perspektive trinaestogodišnje djevojčice Sofije o suvremenom životu urbane zagrebačke obitelji, o odnosima sa svojim vršnjacima i vlastitoj zaljubljenosti u vršnjaka iz razreda.
 
Osim u dnevničkim zapisima, Sofija svoje događaje, misli i osjećaje počinje bilježiti i video kamerom snimajući filmove iz svojeg okruženja. Ti video zapisi služe kao poruka koju šalje sama sebi, a kasnije i drugima. Upravo po tom poetičnom načinu prikaza vlastitog života, stvarajući osim tekstualnog i vlastiti vizualni dnevnik, Sofija izlazi iz okvira obične tinejdžerke.
 
„Naša suvremenost duboko je obilježena jakim utjecajem tehnologije, posebno kod adolescenata, a utjecaj tehnologije često je negativno obilježen. Međutim, u ovom romanu tehnologija vrlo je pozitivno naznačena što je također posebnost ovog romana.
Ovaj roman, iako opterećen bremenom tužne tematike, želi i uspijeva biti ispričan s lakoćom uz nenametljivu projekciju pravih životnih vrijednosti koje se jednostavno primjećuju i istinski osjećaju bez puno mudrovanja.“ , stoji u obrazloženju Nagrade „Grigor Vitez“ za 2016.
 
Djecu će razveseliti podatak da će ovoj spisateljici uskoro izaći još jedna knjiga o MašiMaša i učiteljica, ali i poezija - Sabrane pjesme.  Sudeći po uspjehu u svijetu dječje proze, ni njene pjesme neće proći nezamijećeno.

Osim Sanji Pilić, Nagrada se uručila Ani Đokić za književni tekst za djecu u knjizi „Bao baobab i mala Kibibi“, Ani Kadoić za ilustracije za mlađu dob djece u slikovnicama „Što rade odrasli“ i „Petar i tramvaj“, te Marseli Hajdinjak za ilustracije za stariju dob djece u slikovnici „Slavuj“. 
 

(L.V., 28.03.2017)