predavanje, tribina

Predavanje 'Kazalište svitaka wayang beber'


vrijeme: 23.03.2017. 18:00
mjesto: Trg Mažuranića 14, Zagreb
organizator: Etnografski muzej u Zagrebu

Predavanje 'Kazalište svitaka wayang beber' održat će se u četvrtak, 23. ožujka u 18 sati, u Etnografskom muzeju u Zagrebu.  Autorice izložbe 'Izgubljeno i nađeno: indonezijsko kazalište svitaka' održat će predavanje o kazalištu svitaka (wayang beber) kojemu su posvetile terensko istraživanje u 2016. godini.
Prikazat će ga u kontekstu raznolikih vrsta wayang kazališta koje se i danas njeguju u Središnjoj i Istočnoj Javi te problematizirati njegovo današnje stanje. Naglasak će biti na prikazu jedina dva poznata preostala kompleta svitaka iz 17. i 18. stoljeća iz regija Pacitan i Wonosari te na prikazu suvremene umjetničke scene koja se nadovezuje na tradiciju starih svitaka.

Nakon predavanja za posjetitelje je predviđena prezentacija indonezijske kuhinje na engleskom jeziku (uz prijevod po potrebi) te degustacija. 

O predavačicama
Etnologinje i kulturne antropologinje Marina Pretković i Tea Škrinjarić pokrenule su 2014. godine samostalni istraživački projekt „Wayang beber na Javi“ koji se bavi kazalištem svitaka indonezijskog otoka Jave. Od 2015. projekt koordiniraju u okviru svoje udruge AngArt te surađuju s domaćim i inozemnim partnerima. U 2016. godini provele su tromjesečno istraživanje na otoku Javi tijekom kojeg su prikupile značajnu količinu podataka koje su pretočile u izložbu „Izgubljeno i nađeno: indonezijsko kazalište svitaka“ u Etnografskom muzeju u Zagrebu.
 
Također podsjećamo da je izložbu "Izgubljeno i nađeno: indonezijsko kazalište svitaka" moguće pogledati do 2. travnja.

(L.V., 22.03.2017)