Preskočite na glavni sadržaj

Dinko Svoboda izlaže u Punatu

Samostalna izložba riječkog umjetnika Dinka Svobode otvara se u Galeriji Toš u Punatu u petak, 17. svibnja u 20.30 sati.

vrijeme: 17.05.2019.
mjesto: Punat, Galerija Toš
 
Slikarski opus Dinka Svobode prepoznatljiv je i snažan, uvijek inspiriran florom i faunom Jadrana. Njegovi radovi otkrivaju nam intuitivnu snagu vizualnog izraza ukazujući na neiscrpnu energiju i kvalitetu samog umjetnika. Čarolijom boja i lakoćom prizora autor nas vodi ispod površine mora, u tajanstven i neopipljiv doživljaj drugih dimenzija i osjeta, taj slobodan bezgraničan svijet omogućava mu da sasvim suptilno i znalački iskaže svoje misli i doživljaje.  Kroz zračne i svjetlosne predjele on traga za savršenstvom odnosa kromatskih susreta pretočenih u jačinu metafora i poetike. Gradnjom površina od niza detalja i poteza on dočarava bogatstvo podmorja, to su mikroorganizmi, planktoni, raskošne i zavodljive alge, neobične ribe, rakovi i školjke. Stvarajući u ciklusima studiozno obrađuje motiv za motivom, istražuje asocijativnim modusom sve varijacije i oblike, igrajući se na granicama realnosti i fantazije. Isti prizor vibrira i prostire se u promjenama, u skladu boja i otiscima tekstura pružajući dinamiku i ritam. S godinama koje prolaze taj impuls energije ne prestaje jer rad je umjetniku poput disanja, potreba koja izvire i čini svrhu života i razmišljanja. Stoga i ciklusi koji nastaju u nekoliko proteklih godina samo potvrđuju i sabijaju tu snagu kreativnosti, izviru u prizorima ježinca, kovača ili male crvene moruzgve.

Slojevitosti i razrada motiva uvijek je u spoju sa ljudima, jer zagledan u more autor vidi nas, našu raznoliku pojavnost i karakter. Ispod raskošnog kolorita, harmoničnih i moćnih ploha, treperavih odsjaja i smjelih gradacija koje rastu, mijenjaju se i teku, nazire se osjet i život, priča smislena i duhovita jer mi smo poput tih plutajućih stvorenja, ponekad nazubljeni i opasni, puni bodlja, zbunjeni i izgubljeni kao rumena moruzgva, obilježeni svojim uspjesima i manama vidljivim kao crna točka na srebrnom tijelu ribe.

U svom njegovom radu vidljiva su snažna autorska obilježja, ona proizlaze iz suptilne sinteze slikarskog umijeća i estetike.  Posebnom tehnikom, prozračnom i eteričnom, promjenjivom i snažnom poput samog morskog odraza Dinko Svoboda kreira govoreći nam o jednostavnosti i ljepoti. Kroz priču ispisanu bojama iznosi istinu života sačinjenu od plime sjećanja i mirisa mora. Radovi odražavaju njegov karakter i značaj, i u svojim kasnim godinama on nas uči toleranciji, miru i davanju, a same slike nameću se dominantno i neovisno o strujama, prodirući u sam vrh hrvatske umjetnosti. – Jasna Rodin, mr. sc.

Izložba ostaje otvorena do 05.06. 2019.