predavanje, tribina

Okrugli stol: ''Regresivne tendencije u humanističkom obrazovanju''


vrijeme: 16.03.2017. 18:00
mjesto: Vijećnica Filozofskog fakulteta, Ivana Lučića 3, Zagreb
organizator: Umjetnost riječi, Filozofski fakultet u Zagrebu

Uredništvo časopisa 'Umjetnost riječi' poziva Vas na okrugli stol pod naslovom 'Regresivne tendencije u humanističkom obrazovanju' koji će se održati u četvrtak 16. ožujka u 18 sati u Vijećnici Filozofskog fakulteta.

U prvom dijelu kraća izlaganja održat će pozvani sudionici: Anita Dremel (Hrvatski studiji), Hrvoje Klasić (Filozofski fakultet u Zagrebu), Duško Sekulić (Pravni fakultet u Zagrebu) i Marina Protrka Štimec (Filozofski fakultet u Zagrebu). U drugom je dijelu predviđena rasprava. Izlaganja i rasprava bit će objavljeni u prvom ovogodišnjem broju ''Umjetnosti riječi''.

Uredništvo časopisa ''Umjetnost riječi'' priređuje četvrti uzastopni godišnji okrugli stol posvećen nekom aktualnom problemu iz šireg društvenog konteksta humanističkih disciplina. Ovogodišnja tema – Regresivne tendencije u humanističkom obrazovanju – dobro se nastavlja na prošlogodišnju raspravu o ulozi književnosti u suvremenom obrazovanju (UR LX, 1-2/2016, 101–133), potaknutu i danas aktualnom kurikularnom reformom. Svjesni smo kako se naslov okruglog stola može doimati uznemirujućim jer bez upitnika na svom kraju a s nesumnjivo negativno konotiranim pojmom regresije na početku postavlja pesimističnu dijagnozu o stanju jednog važnog društvenog segmenta. U suvremenom političkom diskurzu regresivnost se vezuje uz predmoderne, antimoderne i totalitarne pojave, s Drugim svjetskim ratom kao povijesnom i simboličkom razdjelnicom. Neke od njezinih aktualnih sličnoznačnica u domaćoj uporabi jesu nacionalizam, klerikalizam, refašizacija, a neki od ključnih događaja i procesa na kojima se temelji spomenuta dijagnoza jesu četvrt stoljeća vjeronauka u državnim školama, uključivanje konfesionalnih fakulteta u državna sveučilišta, kontroverze oko predmeta građanski odgoj, nejedinstvena udžbenička interpretacija Domovinskog rata, promjene u književnom kanonu (primjerice M. Budak vs. A. Cesarec), prijepori oko reforme obrazovanja.

Okrugli stol održat će se u Vijećnici Filozofskog fakulteta u Zagrebu u četvrtak 16. ožujka s početkom u 18 sati. U njegovu prvom dijelu kraća će izlaganja održati pozvani sudionici: Anita Dremel (Hrvatski studiji), Hrvoje Klasić (Filozofski fakultet u Zagrebu), Duško Sekulić (Pravni fakultet u Zagrebu), Marina Protrka Štimec (Filozofski fakultet u Zagrebu). Oni će, svatko iz svoje disciplinarne perspektive, razmotrit opravdanost naslovom iskazane polazne teze, analizirati reprezentativne primjere regresivnih i/ili protuprimjere progresivnih pojava u suvremenom humanističkom obrazovanju, pokušati proniknuti u uzroke i okolnosti njihova nastanka i propulzivnosti. U drugom je dijelu predviđena rasprava. Okrugli će stol moderirati Davor Dukić, glavni urednik ''Umjetnosti riječi''. Izlaganja i rasprava bit će objavljeni u prvom ovogodišnjem broju tog časopisa.


(L.V., 15.03.2017)