najave

Proslava ruskog fašnika u Centru za kulturu i informacije Maksimir


vrijeme: 26.02.2017. 14 h
mjesto: Zagreb; Centar za kulturu i informacije Maksimir, Švarcova 18

Udruga ruskog govornog područja u Međimurju Kalinka i Asocijacija mladeži ruskih sunarodnjaka u RH, u suradnji s Centrom za kulturu i informacije Maksimir, organiziraju proslavu ruskog praznika Masleniсa. U sklopu obilježavanja ovog ruskog fašnika u CKIM-u će u nedjelju, 26. veljače, od 14 sati, biti održan bogat kulturno umjetnički program - tradicijski glazbeni igrokaz, igre za djecu i odrasle.

Riječ je o prazniku kojim se, prema starim običajnima, Rusi opraštaju od zime i dočekuju proljeće. Tjedan u kojem se slavi Maslenica poznat je po bogatoj trpezi. „Maslenica“ i Fašnik slično se obilježavaju. U gradovima i parkovima tijekom  fašničkog tjedna organiziraju se mnogi događaji kao što su koncerti, igre i natjecanja, a sve to popraćeno je i bogatom gastronomskom ponudom.

Posjetitelji će također imat priliku i kušati tradicionalna ruska narodna jela. Jedna od posebnosti Maslenice je to što  se umjesto krafni peku palačinke koje su simbol Sunca svojim okruglim oblikom, a nude se s raznolikim nadjevima poput džema, kavijara, tople čokolade ili vanilije, sira, meda i vrhnja.

U programu sudjeluju amaterski izvođači Asocijacije mladih sunarodnjaka te zbora „Kalinka“, koji će nastupiti u ruskim nošnjama i drugim prigodnim kostimima.
 
Program je organiziran uz podršku Veleposlanstva Ruske Federacije u RH, a ulaz je slobodan!

(R.P.B., 24.02.2017)