predavanje, tribina, projekcija

Škola neophodnog znanja: Catherine Malabou & Érik Bullot


vrijeme: 14.02.2017. - 16.02.2017.
mjesto: Akademija dramske umjetnosti, Booksa, Muzej suvremene umjetnosti
organizator: Multimedijalni institut u suradnji s udrugom Kulturtreger, Akademijom dramske umjetnosti i Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu

Catherine Malabou i Érik Bullot gostuju na Školi neophodnog znanja. Catherine Malabou će 14. veljače na Akademiji dramske umjetnosti održati predavanje 'Budućnost života, budućnost filozofije', a 16. veljače u Booksi će s njom razgovarati Ante Jerić povodom hrvatskog prijevoda knjige 'Ontologija nezgode'.  U srijedu, 15. veljače u Muzeju suvremene umjetnosti, uz uvodno predavanje autora, prikazat će se 3 filma Érika Bullota koja tematiziraju jezike i prevođenje.

Catherine Malabou: Budućnost života, budućnost filozofije
predavanje: Akademija dramske umjetnosti (dvorana F22 / Frankopanska 22), utorak, 14.02. u 18 sati
razgovor: Booksa (Martićeva 14d), četvrtak, 16.02. u 19 sati

Catherine Malabou je vodeća francuska filozofkinja, a crvena nit njezinog filozofskog rada je pojam plastičnosti i mogućnost plastične ontologije. Plastičnost označava podjednako sposobnost preuzimanja forme (poput plastičnosti gline) i stvaranja forme (poput plastične umjetnosti ili plastične kirurgije). Malabou je taj Hegelov termin preuzela i razvila ga premošćujući brojne jazove između filozofije, psihoanalize i neuroznanosti, transformirajući pritom svaku od ovih disciplina.
 
Fokus njenih najnovijih promišljanja je pojam života, i u svojem predavanju Budućnost života, budućnost filozofije Malabou će programatski skicirati smjer vlastitih budućih istraživanja.
 
Javno predavanje će se održati 14.02. u 19h na Akademiji dramske umjetnosti (dvorana F22 / Frankopanska 22), na engleskom jeziku bez prijevoda. Slobodan ulaz.
 
Dva dana kasnije – 16.02. u 19h u klubu Booksa (Martićeva 14d) – bit će organiziran razgovor s Catherine Malabou povodom hrvatskog prijevoda njezine knjige Ontologija nezgode. S Catherine će o knjizi, kao i njezinom recentnom radu, razgovarati autor knjige Uz Malabou – profili suvremenog mišljenja, Ante Jerić.
 
Érik Bullot: Dar jezikâ
uvodno predavanje i projekcije: Muzej suvremene umjetnosti Zagreb,  srijeda, 15.02. u 18 sati
 
Film nije samo vizualna umjetnost, već i sredstvo izražavanja usko povezano s jezikom i prevođenjem. Njegovo stvaranje odvija se unutar niza stvorenih jezika. Je li film svojevrstan vizualni esperanto? Kako komuniciramo? Kako uspijevamo prijeći iz jednog medija u drugi? Mreža leksikografskih konotacija povezana sa samim terminom vodi ka shvaćanju prevođenja kao prelaska ili transfera s nekog mjesta na neko drugo, ili pak povezivanju riječi, fraze, teksta s nekim drugima. Ali što to putuje, što prelazi? Što se događa u slučajevima intersemiotičkog prevođenja, interpretaciji verbalnih znakova znakovima neverbalnog – vizualnog – semiotičkog sustava? I nadalje: ako suvremena akustička tehnologija odvaja glas od tijela što dozvoljava uneređivanje, manipulaciju i krađu govornikova glasa – što tada s govornikovom subjektivnošću?
 
Francuski redatelj Érik Bullot autor je brojnih ironičnih radova koji nastanjuju prostor između autorskog i eksperimentalnog filma. 15.02. u 18h u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb (Avenija Dubrovnik 17), nakon autorovog uvodnog predavanja prikazat ćemo tri njegova filma o jezicima i prevođenju: pjevanje imena gradova (Geografska fuga, 2013, 4’), recitiranje apsurdnih fraza na desetak različitih jezika, igrajući se zvukom i značenjem riječi (Jezikolomke, 2011, 11’), izgovaranje unatrag, razgovaranje na različitim jezicima, odgovaranje na zagonetke, korištenje prevodilačkih algoritama, govorenje znakovnim jezikom, kaligrafiranje, izmišljanje nepostojećih jezika (Govor u jezicima, 2005, 26’), poslije kojih slijedi razgovor s autorom o jeziku/cima, prevođenju, lingvistici i semiotici.
 
Događanje se realizira u suradnji s programom Kino umjetnika Muzeja suvremene umjetnosti.
 
Gostovanje Catherine Malabou i Érika Bullota organizira Multimedijalni institut u suradnji s udrugom Kulturtreger, Akademijom dramske umjetnosti i Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu.
Škola neophodnog znanja se odvija u sklopu projekta Prošireni estetički odgoj – suradnje organizacija Multimedijalni institut, Kulturtreger, Berliner Gazette (Berlin), kuda.org (Novi Sad) i Kontrapunkt (Skopje).

 

(L.V., 06.02.2017)