Preskočite na glavni sadržaj

Prvi Festival arheološke knjige od 9. do 13. travnja

Prvi Festival arheološke knjige - FestArK održat će se u  Arheološkom muzeju u Zagrebu od 9. do 13. travnja, a cilj mu je promicanje objavljivanja i čitanja arheološke literature te povezivanje muzeja i drugih institucija koje se bave izdavanjem arheološke literature. Ulaz na sve programe je besplatan.
vrijeme: 09.04.2019.
mjesto: Arheološki muzej u Zagrebu

Tijekom pet dana FestArK-a održat će se niz predstavljanja knjiga, predavanja i radionica namijenjenih djeci, uz stručno vodstvo po stalnom postavu muzeja, a posjetitelji će moći prelistati, ali i kupiti arheološku literaturu po promotivnim cijenama, najavljuju iz Arheološkog muzeja.

Prvoga dana festivala bit će predstavljena monografija "Pottery Production, Landscape and Economy of Roman Dalmatia. Interdisciplinary approaches" (Željko Miletić, Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru; Goranka Lipovac Vrkljan i Ana Konestra, Institut za arheologiju) i Priručnik projekta "Od strukovnih zanimanja do kreativne industrije" (Zorica Babić, Arheološki muzej u Zagrebu), a Erzsebet Jerem s Instituta za arheologiju Mađarske akademije znanosti, Archeolingua Foundation održat će predavanje pod nazivom "Sopron".

U srijedu, 10. travnja na programu su predavanje o Muzeju vučedolske kulture, koje će održati Dora Šimić, te predstavljanje izdavaštva Arheološkoga muzeja Zadar.

U četvrtak, 11. travnja bit će predstavljena monografija o crkvi i zvonu svetog Tome u Puli, a Ivan Šuta iz Muzeja grada Kaštela održat će predvavanje "Antički Sikuli", dok će u petak biti predstavljena monografija "Pakoštane - veli školj".

Zadnjega dana festivala održat će se edukativne radionice za djecu, bit će predstavljen Arheološki muzej Narona, Jacqueline Balen iz Arheološkog muzeja u Zagrebu održat će predavanje o arheologiji u stvarnosti i na filmu, a bit će predstavljen i katalog izložbe "Povratak u prošlost – bakreno doba u sjevernoj Hrvatskoj" te publikacija za djecu "Šetnja kroz bakreno doba".

Na prvom FestArKu sudjeluje 15 partnerskih institucija: Archaeolingua Foundation, Archaeopress Publishing, Arheološki muzej Istre, Arheološki muzej Narona, Arheološki muzej u Zagrebu, Arheološki muzej Zadar, Hrvatski restauratorski zavod, Hrvatsko arheološko društvo, Institut za arheologiju, Književni krug Split, Meridijani, Muzej grada Kaštela, Muzej vučedolske kulture, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i Sveučilište u Zadru – Sveučilišna knjižara Citadela. (Hina)
 
Program festivala >>>