predavanje, tribina

Industrijska baština kao turistički i kulturni potencijal


vrijeme: 19.01.2017. 12:00
mjesto: Ilica 44/II, 10000 Zagreb
organizator: Muzejski dokumentacijski centar u Zagrebu

Sisak - suradnjom do održivog razvoja baštine naziv je predavanja koje će se održati u četvrtak  19.1.2017. s početkom u 12 sati, u Muzejskom dokumentacijskom centru u Zagrebu.
Inovativne projekte kojima je cilj očuvati i prezentirati sisačku industrijsku baštinu i iskoristiti je kao turistički i kulturni potencijal predstavit će: mr.sc Vlatko Čakširan, ravnatelj Gradskog muzeja Sisak, Ivana Miletić Čakširan, pročelnica Konzervatorskog ureda Ministarstva kulture u Sisku, Miroslav Arbutina, voditelj Foto galerije Siscia Obscura i Milijana Borojević, direktorica Turističke zajednice grada Siska.
 
Riječ je o jedinstvenim projektima takve vrste u Hrvatskoj, koji su realizirani zajedničkom suradnjom  Grada Siska, Gradskog muzeja Sisak, Gradske galerije Striegl, Turističke zajednice grada Siska, Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture i pojedinaca koji djeluju na području kulture i umjetnosti s ciljem pronalaženja novih modela opstanka i razvoja nekadašnjeg hrvatskog industrijskog diva koji je, kao i mnogi industrijski centri diljem Europe, u procesu deindustrijalizacije izgubio znatan dio svojeg gospodarskog potencijala.
 
Na predavanju će biti prezentiran kapitalni projekt u kulturi grada Siska –Holandska kuća, prostor bivšeg žitnog skladišta u čijih će se 2000 četvornih metara smjestiti info centar u kojem će originalnim predmetima i multimedijalnom prezentacijom biti predstavljen povijesni kontekst industrijske baštine grada, izložbeni prostor vezan uz industrijski dizajn i nasljeđe likovne kolonije Željezare Sisak kao i izložbeni prostor u kojemu će bit izložena zbirka starih uređaja za reprodukciju zvuka sisačkog kolekcionara Velimira Krakera. Projektom je obuhvaćeno i uređenje pratećih sadržaja uz Kupu - izložbeni prostor o bogatoj povijesti sisačkog riječnog brodarstva na brodu Biokovo, uređenje dizalice Granik te obilježavanje dvije pješačke i dvije biciklističke staze koje će povezivati Holandsku kuću i 34 lokacije industrijske baštine.
 
U tom kontekstu biti će predstavljena i karta sisačke industrijske baštine, koja vizualizira ukupnost industrijske baštine grada, utvrđuje položaj industrijskih objekata i njihov međusobni odnos na razini grada te korisnicima nudi fotografije lokacija i kraći povijesni tekst. Bit će riječi i o Danima industrijske baštine grada Siska, manifestaciji koja izložbama, predavanja i obilascima industrijskih lokacija prezentira bogato nasljeđe grada kao i o Sisačkom festivalu piva, pokrenutom povodom 160. godišnjice prve sisačke pivovare s ciljem da se javnosti prezentira još jedna zaboravljena tradicija grada.
 
Nadamo se da ćete naći razloga doći na predavanje i saznati više o izradi projektne dokumentacije i iskustvu realizacije kompleksnih projekata koji afirmiraju sisačke industrijsku baštinu kao okosnicu za razvoj turističke i kulturne ponude lokalne sredine, oživljavanje gospodarstva i poboljšavanja kvalitete života njenih stanovnika.
 

(L.V., 13.01.2017)