radionica, kolonija

Postanite E-građani uz pomoć knjižnice


vrijeme: 13.01.2017. 09:00
mjesto: Zrinski trg 6 48000 Koprivnica
organizator: Knjižnica i čitaonica Fran Galović Koprivnica

U petak, 13.1.2017. godine s početkom u 9:00 sati održat će se u Knjižnici i čitaonici 'Fran Galović' Koprivnica edukacija namijenjena knjižničarima narodnih knjižnica u Koprivničko-križevačkoj županiji o projektu 'Postanite E-građani uz pomoć knjižnice'.
Bit će to prvi korak u pokretanju nove usluge koprivničke Knjižnice u pružanju pomoći građanima u korištenju e-dokumenata i drugih online usluga u Vladinom servisu e-Građani.

Voditeljica edukacije bit će Ivana Radenović, diplomirana knjižničarka iz Knjižnica grada Zagreba – Gradske knjižnice koja će predstaviti iskustva svoje knjižnice, odnosno način implementacije te usluge u zagrebačkim narodnim knjižnicama.
 
Projekt e-Građani pokrenula je Vlada Republike Hrvatske kako bi modernizirala, pojednostavila i ubrzala komunikaciju građana i javne uprave te povećala transparentnost javnog sektora. Knjižničari pak pokreću uslugu kojom nastoje kod građana poboljšati bolju informiranost i korištenost ovog Vladinog servisa. Cilj je svim zainteresiranim građanima osigurati potrebnu stručnu pomoć, računalnu opremu i informacije uz koje će ostvariti mogućnost online pristupa osobnim dokumentima, uvida u različite registre i  račune te mogućnost pristupa drugim brojnim uslugama koje su dio servisa e-Građani. Neke od onih koje se najviše traže su izvodi iz matičnih knjiga, uvidi u e-dnevnik za roditelje i učenike, uvjerenja o prebivalištu i boravištu, pretraživanje katastarskih podataka, informacije o zdravstvenim uslugama, informacije o mirovinama itd.
 
Nova usluga koprivničke Knjižnice bit će namijenjena svima zainteresiranima, no prvenstveno onima koji kod kuće nemaju računala i/ili pristup internetu, socijalno osjetljivim skupinama, informatički i informacijski nepismenima i ostalima kojima stručni i educirani djelatnici knjižnica mogu pružiti kvalitetnu pomoć pri realizaciji njihovih prava na e-dokumente i druge online usluge koje se nude u sustavu e-Građani.
                                                                     

(L.V., 12.01.2017)