Preskočite na glavni sadržaj

Poziv na sudjelovanje u novom hacklab01.org programu — mediaLAB

MediaLAB je otvoreni novomedijski laboratorij kritičke digitalne umjetnosti, a koji se tijekom 2019. realizira kao suradnički i nehijerarhijski umjetnički studio za stvaranje, razmjenu i diskusiju recentne digitalne umjetnosti i pratećih paradigmi. 
vrijeme: 23.03.2019.
mjesto: hacklab01, AKC Medika, Pierottijeva 11, Zagreb (i online)
url: https://hacklab01.org/blog/medialab

Temeljna ideja mediaLAB-a je propitati, razumjeti i zrcaliti trenutne tehno-socio-ekonomske sustave koji omogućuju i/ili uvjetuju kulturološke okvire novomedijskog stvaralaštva, te pružiti podršku svim autoricama/ima (ne)umjetnicama/ima koje/i slobodnim softverom otvorenog koda, permisivnim licencama i suradničkim eksperimentalnim stvaralaštvom žele istražiti pred-koncipirane novomedijske standarde, njihove posljedice i potencijalna intersekcijska izvorišta.

Cilj inicijalnih sastanaka mediaLAB-a jest zajedničkim doprinosom ustanoviti pravila (manifesto) programa, te utvrditi okvirne modele i medije suvremenog otvorenog, suradničkog modela novomedijskog kulturnog stvaralaštva. Dugoročan cilj programa je podržati nezavisno, nekomercijalno i kritičko digitalno umjetničko stvaralaštvo, s naglaskom na digitalnoj vizualnoj, video i mrežnoj umjetnosti, te hakerskom suradničkom ethosu i su-djelovanju marginaliziranih skupina.

Sudjelovanje je potpuno besplatno, i otvoreno svima zainteresiranima za novomedijsko umjetničko stvaralaštvo (a posebice onima bez prethodnog iskustva sa slobodnim softverima i umjetničkim digitalnim formama te pojedinkama/cima koje/i nisu već uključene/i u institucionalne tehničke i/ili umjetničke programe i tradicionalne društvene strukture).

Za sudjelovanje je načelno potreban vlastiti prijenosnik, no zainteresirane/i sudionice/i koje/i nemaju vlastiti uređaj, dobrodošle/i su prijaviti se za korištenje hacklabovog računala na e-mail dina@hacklab01.org.

MediaLAB se odvija na dvotjednoj bazi, svake druge subote, počev sa 23.3.2019. u 18h (te prema dogovoru i mogućnostima radne skupine).

Hacklab01 projekt je pri AKC Attack, a financijski je podržan sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Zaklade "Kultura nova" i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.