Preskočite na glavni sadržaj

Varaždin u finalu za Europsku prijestolnicu mladih 2022. godine

Grad Varaždin ušao je u finale za Europsku prijestolnice mladih 2022. godine u konkurenciji još četiri grada, a pobjednik će biti proglašen u studenome, izvijestili su u utorak iz varaždinske gradske uprave.
vrijeme: 12.03.2019.
mjesto: Varaždin
 

Europska prijestolnica mladih je prestižan naslov koji dodjeljuje Europski forum mladih od 2009. godine, a svrha je promicanje suradnje među mladima, njihovo osnaživanje i aktivno uključivanje u društvo i politiku odlučivanja te prezentacija inovativnih ideja, projekata i aktivnosti od mladih za mlade.

 

Za ovogodišnju titulu kandidiralo se 12 europskih gradova, a žiri je, osim Varaždina, za finale odabrao i albanski grad Tiranu, ruski Kazan, rumunjski Baia Mare te poljski grad Poznan. U finale nisu ušli španjolski grad Bilbao, poljski grad Gdynia nizozemski Leiden, ukrajinski Lavov, portugalski grad Ribeira Grande, ruski Uljanovsk i mađarski grad Veszprem.

 

Nositelj kandidature je Udruga mladih "Varaždinski underground klub" u suradnji s Gradom Varaždinom. Pobjednik će biti proglašen u studenome u francuskome gradu Amiensu.

 

Grad Varaždin prošle se godine, kao prvi hrvatski grad, kandidirao za titulu Europske prijestolnice mladih. I tada je ušao u finale, a naslov je za 2021. dodijeljen Klaipedi u Litvi. (Hina)