predavanje, tribina

Bubnjevi kulture: Vjerovanja i slobode


vrijeme: 29.11.2016. 20:30
mjesto: Trnjanski nasip bb, Zagreb
organizator: Udruženje studenata filozofije i klub Mochvara

Udruženje studenata filozofije poziva na ciklus Bubnjevi kulture, koji će se održati 29. studenog, s početkom u 20:30 sati, u klubu Močvara, pod naslovom Vjerovanja i slobode. Program susreta sastoji se od dva dijela, prvog, u kojem će se uz performans voditi rasprava o temi događaja, te drugog, u kojem će se posjetitelji moći družiti uz glazbenu slušaonu.
Gostujući moderator rasprave je filozof, indolog i redovnik Goran Kardaš s Filozofskog fakulteta, a performans »Povijest div(lj)ote« će izvoditi eksperimentalna studentska grupa s Filozofskog fakulteta.

Na Bubnjevima kulture „Vjerovanja i slobode“ razgovarat ćemo o protezanju vjerovanja preko sukoba s onim što im se suprotstavlja. Zašto se to uopće događa? Koliko slobode u tom vjerovanju pripada drugima i različitima? Koliko vjerovanje i sloboda imaju veze s egoizmom, relativizmom ili konformizmom? Stječemo li pravu slobodu tek u vjerovanju ili si vjerovanjem oduzimamo mogućnost života slobode? Što doista znači uspostaviti organizirani sustav, zašto se problem pojavljuje ne samo u religijskom življenju nego i u umjetnosti, znanosti, poslovanju? Je li sukob slobode i vjerovanja ono što nas obilježava, umjesto da to bude usklađenost? O ovim i drugim temama – uz performans, goste, glazbu i opuštenu atmosferu – na Bubnjevima kulture.

(L.V., 28.11.2016)