koncert

Ansambl LADO priprema koncert u Spaladium Areni


vrijeme: 25.11.2016. 19 h
mjesto: Split; Spaladium Arena

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO priprema pravi glazbeno – scenski spektakl u splitskoj Spaladium Areni koji će se održati u petak, 25. studenoga, u 19 sati, a Splićani i njihovi gosti na velikom godišnjem koncertu uživat će u najljepšim izvedbama bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.

Uz standardne koreografije s repertoara, LADO će Splićanima predstaviti tri nove točke koje prikazuju pjesme, plesove i običaje Slavonije Baranje i Posavine. U glazbenom dijelu programa pozornost će biti usmjerena na glazbene ikone Ansambla LADO Emila Cossetu, Božu Potočnika i Marijana Makara.
 
Vrsni plesači, koji su istodobno i pjevači, transformirat će se iz plesnog ansambla u reprezentativan folklorni zbor, a glazbenici će svirati na brojnim tradicijskim i klasičnim instrumentima. Uz bogatu kolekciju jedinstvenih narodnih nošnji iznimne vrijednosti, Ansambl LADO uz pjesmu i ples obećava nezaboravnu reviju izvornog hrvatskog tradicijskog ruha.
 
Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, profesionalni je folklorni ansambl, osnovan 1949. godine sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskoga prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije. LADO kroz svoj rad okuplja najpoznatije hrvatske etnokoreologe i koreografe, etnomuzikologe, glazbene aranžere i folkloriste, ali i skladatelje i dirigente nadahnute pučkim glazbenim stvaralaštvom. Prezentacija bogatstva i raznolikosti folklornoga izraza s tako malog prostora kao što je Hrvatska, čini LADO jedinstvenim u svijetu. Koncerti Ansambla diljem svijeta nailaze na nepodijeljeno oduševljenje publike, ali i stručne kritike, koja ga redovito svrstava uz bok najboljih svjetskih folklornih skupina. LADO je nastupao na nekima od najpoznatijih svjetskih pozornica i koncertnih podija od Royal Albert Halla u Londonu do teatara na newyorškom Broadwayu, od moskovske Koncertne dvorane Čajkovski do Mann Auditoriuma u Tel Avivu i brojnih svjetskih opernih kuća, festivala, svjetskih izložbi te olimpijskih igara.
 
Godišnje koncerte ansambl LADO ove je godine posvetio nekadašnjem dugogodišnjem umjetničkom direktoru Ivanu Ivančanu, a uz splitsku Spaladium Arenu, koncerti nas očekuju 4. studenog u Molvama, 13. studenog u HNK u Zagrebu, 17. studenog u HNK u Varaždinu, 19. studenog u GV Osijek te 23. studenog u zagrebačkoj KD Vatroslava Lisinskog.
 

(R.P.B., 11.10.2016)