Preskočite na glavni sadržaj

Muzej za umjetnost i obrt donirao 470 jedinica knjižne građe vukovarskome Gradskom muzeju

Muzej za umjetnost i obrt iz Zagreba donirao je u ponedjeljak u Vukovaru Gradskome muzeju 470 jedinica knjižne građe stručne i znanstvene literature s područja umjetnosti i umjetničkog obrta, čime je nastavljena obnova knjižničnog fundusa tog muzeja, napose onog s područja umjetnosti i kulture.
vrijeme: 17.12.2018.
mjesto: Vukovar
url: http://www.muo.hr
 

Na primopredaji donacije ravnateljica vukovarskoga Gradskog muzeja Ruža Marić istaknula je dugogodišnju suradnju tog muzeja s Muzejom za umjetnost i obrt iz Zagreba, koja se nastavlja predbožićnom donacijom domaćih i stranih publikacija iz područja lijepih i primijenjenih umjetnosti, arheologije, povijesti, etnologije, stručnih i znanstvenih časopisa te kataloga izložaba i muzejskih vodiča.

 

"Ovo je za naš muzej izuzetan prilog za daljnje proučavanje i povijesnog razvoja umjetničkog obrta jer dobar dio knjižnih jedinica govori o toj temi, ali i prilog za prezentaciju umjetničkog stvaralaštva hrvatskih i europskih umjetnika od kojih mnogi imaju svoju donaciju u našoj zbirci koja nosi naziv Muzej Vukovara u progonstvu", rekla je Ruža Marić.

 

Podsjetila je na suradnju Muzeja za umjetnost i obrt i muzeja u progonstvu, koji je 1990-ih bio u zgradi Muzeja "Mimara" u Zagrebu, i razvoj zajedničkih projekata kulturne obnove grada Vukovara i njegova muzeja.

 

Uz donaciju zaprimljeno je i popratno pismo ravnatelja Muzeja za umjetnost i obrt Miroslava Gašparovića u kojem se navodi da su donirane publikacije izdanja najistaknutijih kulturnih institucija i muzeja s područja Republike Hrvatske i inozemstva.

 

"Donacije poput ove daju nadu da će se unatoč ratnim razaranjima u Domovinskom ratu nekada jedan od najistaknutiji knjižničnih fundusa u kulturi, koji je bio u Gradskome muzeju u Vukovaru, iznova obnoviti u mjeri koja će ga staviti uz bok s drugim bogatim fundusima s područja umjetnosti i kulture", navodi se u pismu te izražava želja da se tom donacijom kulturnim djelatnicima i ljubiteljima umjetnosti te posjetiteljima omogući pristup toj specifičnoj građi. (Hina)