Preskočite na glavni sadržaj

Kinoklub Zagreb slavi svoj devedeseti rođendan

Kinoklub Zagreb će u subotu, 3. studenog, izložbom u zagrebačkoj Galeriji Miroslav Kraljević 'I ovo je kinematografija: radikalne filmske prakse i kultura entuzijazma Kinokluba Zagreb 1928.-2018.' proslaviti svoj 90. rođendan.
vrijeme: 03.11.2018.
mjesto: Zagreb; Galerija Miroslav Kraljević, Šubićeva 29
url: https://kkz.hr/

Najstariji klub filmskih amatera u jugoistočnoj Europi, Kinoklub Zagreb, osnovao je Maksimilijan Paspa 1928. godine kao kino sekciju Fotokluba Zagreb i od samih je početaka bio okupljalište filmskih entuzijasta i rasadište filmskih inovacija koje su ostavile trag u povijesti hrvatske kinematografije.
 
Danas djeluje kao platforma amaterskog filma koja podupire potpunu autorsku slobodu, a tiijekom devedeset godina postojanja, cilj mu je ostao isti – produkcija i promocija filmskog amaterizma.
 
"Pitanje amaterizma i entuzijazma u kontekstu Kinokluba Zagreb praćeno je bogatom i složenom poviješću međuljudskih odnosa, tehnoloških promjena kao i radikalnim pristupima filmskoj umjetnosti, i u ovih je devet desetljeća preživjelo nekoliko različitih ekonomskih i političkih uređenja", ustvrdila je u popratnom tekstu izložbe kustosica Petra Belc.
 
Upozorila je kako mnogi danas aktivni članovi Kluba, uz nekoliko iznimaka, ne znaju mnogo o svojim prethodnicima i njihovim filmovima jer su "mnogobrojna prenošenja klupskih štafeta, smjene generacija, svjetonazora, stvaralačkih poetika te dobrih i loših odluka njegovih članova, neizbrisivo upisane u današnji KKZ".
 
"Povijest kluba u najvećoj je mjeri dakle povijest njegovih članova, a njihove su geste suvremene klubaše ujedno i stavile u nezavidan položaj spram vlastite materijalne povijesti", ocijenila je.
 
Podsjetila je kako se u vrijeme Kraljevine Jugoslavije kinosekcija Fotokluba Zagreb emancipirala 1935. i počela djelovati pod današnjim nazivom, a s radom je nastavila i za vrijeme NDH u kojoj je 1943., prema pisanju Vjekoslava Majcena, bila domaćin kongresa tada podijeljene UNICA-e.
 
Nakon Drugog svjetskog rata nastavlja rad u Federativnoj Narodnoj Republici Jugoslaviji 1954., a nakon raspada Jugoslavije obnoviteljsku izbornu skupštinu održava 1993. godine.
 
Osim produkcije i distribucije amaterskih filmova, Kinoklub Zagreb organizira razne filmske radionice za svoje članove, kao i projekcije otvorene za javnost. Osnivač  je One Take Film Festivala i član međunarodne mreže NISI MASA koja okuplja mlade profesionalce, studente i zaljubljenike u film.
 
Tijekom priprema za izložbu pronađeno je i mnoštvo dokumenata, među ostalim, ispunjene klupske pristupnice Dejana Kršića, Zorana Ferića i Milana Trenca, opsežna molba za primanje u klub Milivoja Puhlovskog iz 1964. godine, rukom pisan intiman zahtjev Tomislava Gotovca za pokretanje prvog klupskog Suda časti, pismo Kinosaveza Hrvatske drugu Titu povodom proslave 50. obljetnice KKZ-a.
 
Pronađena je i molba za dodjelu trake za snimanje klupskog filma autorske grupe X, čiji su članovi bili Vladimir Stojsavljević, Sven Stilinović, Marijan Pongrac i Zdenko Mihaljević, scenariji za amaterske filmove Hrvoja Hribara, Darka Rundeka i Vladislava Kneževića te rani radovi Ognjena Sviličića.
 
Dio građe za izložbu, koja se može razgledati do 17. studenog, ustupio je Hrvatski filmski savez. (Hina)