Preskočite na glavni sadržaj

'Pikova dama' otvara 3. Dubrovnik Art Forum / Dane ruske kulture

Treće izdanje međunarodnog festivala 'Dubrovnik Art Forum / Dani ruske kulture' održat će se od 1. do 17. studenog u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića, a festival će biti otvoren drugom ovosezonskom premijerom, Puškinovom 'Pikovom damom' ruskog redatelja Denisa Azinova.
vrijeme: 01.11.2018.
mjesto: Dubrovnik; Kazalište Marina Držića, Pred Dvorom 3
url: http://www.kazaliste-dubrovnik.hr/

Ravnatelj Kazališta Marina Držića Ante Vlahinić istaknuo je u utorak na konferenciji za novinare da Dubrovnik s velikom kazališnom tradicijom s pravom pretendira visoko pa se tako nametnula suradnja s ruskim kazalištem.
 
„Nastojimo na svaki način iskoristiti pruženu ruku suradnje. Već dvije godine radimo zajedničku produkciju, a ovaj se projekt razvija kroz proračun kazališta, uz podršku ruskih fondacija. Teško je opisati koliko posla treba odraditi kako bi velika imena stigla u Dubrovnik. Pritom je izbor predstava najčešće ograničen najbanalnijim tehničkim detaljima“, naglasio je Vlahinić.
 
Umjetnička direktorica festivala Olga Nikiforova rekla je kako festival postaje sve poznatiji u Rusiji i privlači interes ruske javnosti.
 
„Gogolj centar, koji smo uspjeli dovesti, jedna je od najzanimljivijih kuća u Rusiji, a voditelj teatra Kiril Srebrenikov je europsko kazališno ime. Zovu ih na brojne svjetske festivale, ali su se odlučili za Dubrovnik. To je dokaz da se radi sjajan posao. Kazalište je most među narodima“, istaknula je Nikiforova.
 
Program festivala otvaraju komorni zbor i solisti Akademije zborskih umjetnosti Viktor Popov, a publika će vidjeti i moskovski Gogolj centar teatar s predstavama „Demovi“ i „Imam 30 godina“, japanski Teatar Chiten s predstavom „Ujak Vanja“ A. P. Čehova, Balet Moskvu sa „Svi putevi vode na sjever“, „Nedostupno“ Zagrebačkog plesnog centra, kao i koncert o bajkama u glazbi Hrvatsko-ruskog društva Umjetnost bez granica i nastup skupine Kries. Ulaz na sva događanja je besplatan.
 
U sklopu 3. Dubrovnik Art Foruma održat će se i druga ovosezonska premijera Kazališta Marina Držića, Puškinova „Pikova dama“ u režiji Denisa Azarova i dramaturgiji Olge Nikiforove, kojom će se u petak 2. studenog u 20 sati festival službeno otvoriti.
 
Redatelj Azarov je u najavi premijere istaknuo kako mu je bila velika radost vratiti se u dubrovačko kazalište nakon dvije godine.
 
„Bilo je sjajno opet raditi s divnim umjetnicima koji su u novi posao ušli s velikim entuzijazmom. Ova je predstava potpuno suprotna od svega što smo zajedno ranije radili. Glumački je puno složenija, a ova glumačka postava je izvrsno odradila zadatak. Fokusirali smo se na psihološke promjene u likovima pa je predstava minimalistička“, rekao je Denis Azarov.
 
Dramaturginja Olga Nikiforova istaknula je kako je svoj rad koncentrirala na svakom pojedinom glumcu, budući da je znala postavu.
 
„Čuvajući liniju Puškinove priče dala sam naglaske radnje prema likovima i glumcima. Kad možeš zamisliti kako će netko to izgovoriti, posebno je zadovoljstvo“, rekla je Nikiforova.
 
Ravnatelj Vlahinić izbor repertoara nazvao je hrabrijim pokušajem dubrovačkog kazališta, kao i da je od 1. lipnja do premijere postignut mali kazališni laboratorij.
 
Uz redatelja Denisa Azarova i dramaturginju Olgu Nikiforovu produkcijski tim čine scenograf Ilia Kutianskii, kostimografkinja Vanja Bouden, dizajner tona i videa Mihail Zaikanov i dizajner svjetla Dmitrii Zimenko. Igraju Romano Nikolić, Zdeslav Čotić, Hrvoje Sebastijan, Bojan Beribaka, Mirej Stanić i Irena Tereza Prpić.
 
Reprizna izvedba predstave „Pikova dama“ zakazana je za subotu 3. studenog u 20 sati. (Hina)