seminar

Ljetna škola hrvatskoga folklora 2016.


vrijeme: 25.07.2016. - 03.08.2016.
mjesto: Zadar

Ljetna škola hrvatskoga folklora 2016. održava se u Boriku u Zadru od 25. srpnja do 3. kolovoza 2016., u organizaciji Hrvatske matice iseljenika. Svečana završna priredba u kojoj će sudjelovati svi polaznici Škole održat će se u srijedu, 3. kolovoza 2016. uvečer u Boriku.

Ovog ljeta podučavat će se plesovi, nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga DINARSKOGA PODRUČJA, odnosno narodni plesovi Like, Podvelebitskoga kanala, Ravnih kotara, Bukovice, zadarskog priobalja, otoka Paga, Ugljana i Dugoga otoka, Šibensko-primoštenskog priobalja, Zagore i otoka, Drniške i Sinjske krajine, Poljica, Zabiokovlja, Imotske krajine i doline Neretve, te plesovi Hrvata u Bosni i Hercegovini koji pripadaju tom plesnom području: zapadne i sjeverne Hercegovine, Završja, Kupresa, zapadne Bosne i srednjobosanskoga gorja.

Uz praktična plesna predavanja održat će se i predavanja o narodnim nošnjama i pjesmama dinarskoga područja, te predavanja o plesnom pismu – kinetografiji i osnovama dječjega folklora. Uz to planirana su i teorijska predavanja o scenskoj primjeni folklora, metodologiji rada sa seoskim folklornim grupama i posebno s reproduktivnim ansamblima.

Ova škola je namijenjena obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških skupina. Osnivač Škole i autor njezina programa bio je uvaženi hrvatski etnolog i etnokoreolog dr. Ivan Ivančan (škola datira od 1963. g.), a današnji voditelj je prof. Andrija Ivančan. Uz Andriju Ivančana predavanja će održati i drugi hrvatski folklorni stručnjaci: Vidoslav Bagur, Nenad Milin, Miroslav Šilić, Goran Knežević, Kristina Benko Markovica, Katarina Horvatović, Tibor Bün, maestro Siniša Leopold, Vjekoslav Martinić. 


(D.H.F., 28.07.2016)